Ezekkel a hibákkal a szülők egy életre tönkretehetik a gyerekek életét

Te is úgy neveled a gyereked, hogy felnőttként majd csak a pszichoterápia segít, hogy a lelki sérüléseit kiheverje?

A legtöbb szülőknek szóló javaslat azokra a dolgokra vonatkozik, amelyeket meg kell tenni a gyerek nevelése során. Vannak azonban olyan dolgok is, amelyeket mellőzni kell, sőt egyenesen tiltott megtenni a gyerekeink jövője érdekében.

Figyelmesen olvassuk el az alábbiakat, és igyekezzünk elkerülni ezeket a tipikus hibákat, ha nem akarjuk negatívan befolyásolni gyermekünk fejlődését!

1. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi gyerekünk hibátlan! Ha történik valami, mindig a más gyerekét hibáztatjuk, és úgy véljük, hogy a világ összeesküdött a mi gyerekünk ellen.

2. Képesek vagyunk megadni magunkat, ha gyerekünk valamit hisztérikusan kér! És ha ez nem csak egyszer fordul elő, hanem sorozatosan, akkor azt jelenti, hogy nevelési elvünket készek vagyunk feladni, aminek hosszútávon a gyerek látja kárát.

3. Nem engedjük, hogy gyerekünk kifejtse véleményét valami kapcsán! Nem egészséges, ha mindig igyekezünk ráerőltetni a saját akaratunkat, elképzelésünket és ízlésünket a gyerekünkre, hiszen ezáltal nem fejlődik egyénisége, hanem saját magunk másolatát hozzuk létre.

4. Nem tulajdonítunk kellő jelentőséget és tiszteletet gyerekünk döntései iránt.Ahelyett, hogy bátorítanánk őt a fontos döntések meghozatalában, inkább lebeszéljük, hiszen úgy sem sikerült volna számára az adott cél elérése.

5. Tabuként kezeljük az intimitás témáját! Igyekezzünk nyíltan beszélni erről a témáról, mert jobb, ha tőlünk kap hiteles információkat, mintha másokhoz fordul a kérdéseivel, esetleg egészségügyi panaszaival.

6. Ne sértsük meg az érzéseiket, mert ezekre egész életükön át emlékezni fognak!

7. Saját családi életünk problémáival ne terheljük gyerekünket, hiszen előbb utóbb azt hiheti, hogy miatta vannak a családi konfliktusok.

8. A legkisebb elkövetett hiba alkalmával testi fenyítést, vagy kiabálást alkalmazunk. Ha gyerekünk őszintén bevallja, hogy rosszat cselekedett, a leghelytelenebb dolog, amit elkövethetünk, hogy megverjük, vagy kiabálunk vele. Legközelebb szinte biztosak lehetünk majd benne, hogy bármit is tesz, azt titkolni fogja előlünk.

9. Ne hasonlítsuk őt sem a testvéreihez, sem pedig más gyerekekhez, helyette fogadjuk el azt a tényt, hogy minden gyerek más és más személyiség.

10. Ne oldjuk meg a problémáit! Természetesen kövessük figyelemmel, de hagyjuk, hogy ő maga találja meg a megoldást, és ha nem sikerül, csak akkor adjunk számára néhány hasznos irányvonalat.

11. Ne neveljünk örök megalkuvó gyerekeket! Ne várjuk el, hogy mindig azt tegyék, ami számunkra az ideális, mert így felnőtt korukra könnyen befolyásolható és dominálható személyiségekké válhatnak.

12. Ismerjük be előtte saját hibáinkat, és ha kell, igenis kérjünk bocsánatot.

13. Biztosítsunk számukra szabadságot! Ezzel nem szűnünk meg szülőnek lenni, hagyjuk, hogy hozzon meg bizonyos döntéseket, és okuljon belőlük, ha helytelenül tette.

14. Tartsuk tiszteletben a magánéletét! Ne ellenőrizgessük a telefonját, ne kutassunk a dolgai között, hanem bízzunk meg benne és ezt éreztessük vele is.

15. Tiszteljük, mint személyt és ezzel együtt az érzéseit is! Ismerjük el, hogy igenis, az ő problémáinak van súlya, az ő tevékenységei is, pontosan olyan fontosak, mint a mieink. Ne hágjuk át döntéseiket, tiszteljük őket és akkor ők is így tesznek majd irányunkban.

Forrás

Hozzászólások: