Ez történik, ha megiszod a vizet, amiben a burgonya ázott!

Azonkívül, hogy az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszerünk a burgonya, igencsak jó egészségügyi hatásokkal is rendelkezik.

A burgonya nagyrészt szénhidrátot, rostokat és fehérjét tartalmaz, de ezeken kívül megtalálható benne az A-, C- és B-vitamin jelentős mennyisége, magnézium, vas és kálium is. A burgonya héját is ajánlott fogyasztani, hiszen gazdag tápanyagokban.

 14520580521550_53354995693108_db

Kis mennyiségben ugyan tartalmaz egy antropin nevű anyagot, viszont ez csak akkor veszélyes, ha irtózatos mennyiséget eszünk meg belőle egyszerre. Az antropin kisebb mennyiségben megszünteti a bélcsatornában fellépő görcsöket és a puffadást, ezért a burgonya belsőleg gyomornyugtató hatással rendelkezik. Külsőleg alkalmazhatjuk izom-és bőrnyugtatóként.

A burgonya egyik legjobb terápiás hatása, hogy vízben áztatás során lúgos lé oldódik ki belőle. Ha ezt megisszuk semlegesítjük a gyomorsavat, csökkenthetjük a gyomor-rendellenességeket. Mivel csökkenti a savmennyiséget, tisztítja a beleket.

Készítsünk gyomortisztító levet otthon! Vágjunk fel egy nagyobb burgonyát kockákra, majd egy éjszakán át hagyjuk állni vízben. Elkészítéskor a léhez adjunk hozzá egy kiskanál tengeri sót is. A léből minden reggel igyunk egy kisebb pohárral éhgyomorra.

Akinek gyomorfekély, vagy -hurut problémája van, mindenképpen részesítse előnyben ezt a kezelést. Sőt, néha egy-egy kisebb nyers burgonyát is megehetnek a gyomorproblémákkal küzdők.

Hozzászólások: