Durva: a krumpli az új fogyasztó csodaszer!

Ha fogyni vágysz, biztosan szeretnél egy olyan csodaszert, ami természetes, fillérekbe kerül és segít a cél elérésében. Nos, ha ez így van, akkor nem kell tovább keresned, mert a burgonya lesz az új barátod!

Azok számára, akik szeretik a szénhidrátot, jó hírünk van, ugyanis a Sri Lankai kutatók rájöttek arra, hogy hogyan lehet a rizs kalóriatartalmát 50%-kal csökkenteni, anélkül, hogy változna az íze. Erre az a megoldás, ha olajban főzzük a rizst és egy teljes éjszakára a hűtőbe tesszük. Ilyenkor nő ugyanis a benne található rezisztens keményítő mennyisége. Ez olyan szénhidrát, ami nem rendelkezik kalóriaértékkel, mivel a szervezet nem tudja megemészteni. Ugyanez a tésztával, a krumplival, a zabkásával és minden más magas szénhidráttartalmú étellel működik.

Mi is a rezisztens keményítő és miben található meg?

A rezisztens keményítők természetesek, vegyi fajtája emésztés nélkül megy végig a bélrendszerben. A szervezetünk nem képes átalakítani energiává, ezért nincs kalóriaértéke. Természetes ételekben a zöldbab, zab, fekete bab, lencse és az árpa formájában találkozhatunk vele.

Hogyan segíti a fogyást?

o-POTATOES-HERB-570

Ha a napi szénhidrát mennyiséget ezekből a rezisztens keményítőkből vesszük, akár 25%-kal gyorsabbá válhat az anyagcserénk. Mindemellett ezek a keményítők segítenek elkerülni az étkezések közti inzulin ingadozását, ami a szervezetet abban befolyásolja, hogy zsírégetés helyett raktározza a zsírt. Így a nap folyamán csökken az éhségérzetünk.

Hogyan vehetünk magunkhoz több rezisztens keményítőt?

Ha szeretnénk változtatni az ételünkön, akkor inkább a rizsben, a tésztában és a krumpliban találkozhatunk rezisztens keményítővel. Most biztosan meglepődünk, pedig igen, ezekkel gyorsabban fogyhatunk. Nincs más dolgunk, mint főzés után lehűteni az ételt fogyasztás előtt. Az így keletkezett hőmérséklet-változás miatt emészthető keményítő rezisztens keményítővé válik. A cél még tökéletesebb eléréséhez érdemes lassú tűzön párolni az ételeket, mert ebben az esetben sokkal több rezisztens keményítő szabadul fel, mint normál esetben.

Mennyi rezisztens keményítőt kell bevinnünk a sikeres fogyáshoz?

A szakemberek szerint a minimum napi mennyiség 10 gramm, a maximum 40 gramm legyen. Ajánlott azonban lassan, fokozatosan emelni a mennyiséget és nem hirtelen, egyszerre a maximummal kezdeni.

Hozzászólások: