TE IS ROSSZUL MÉRED A VÉRNYOMÁSOD! ITT A 10 TITOK, HOGY KELL OTTHON HELYESEN MÉRNI

Négy megcáfolhatatlan érv a rendszeres otthoni vérnyomás mérés mellett

A rendszeres vérnyomás méréssel többet tehetünk az egészségünkért, mint elsőre gondolnánk. Ne hagyjuk a sarokban porosodni otthoni vérnyomásmérőnket!

1. Segít korán felismerni a bajt. A rendszeres otthoni vérnyomás-ellenőrzéssel korai szakaszban diagnosztizálható a magas vérnyomás betegség, így megelőzhető a súlyosabb állapot kialakulása.

2. Hozzájárul a hatékony terápia kialakításához. A kezelés hatékonyságának legjobb mércéje a rendelői látogatások közötti vérnyomásértékek alakulása. A rendszeresen mért és naplózott otthoni vérnyomás-viselkedés a terápiával, gyógyszerezéssel kapcsolatos döntések meghozatalában hasznos információval szolgál a kezelőorvos számára.

3. Egészséged alakításának aktív résztvevőjévé válsz. A rendszeres önvérnyomásmérés által aktívan bekapcsolódsz egészséged alakításába, így még inkább motivált leszel abban, hogy megfelelő életmóddal, pontos gyógyszerszedéssel kordában tartsd vérnyomásodat.

4. Kiderítheted, hogy vérnyomásod másképp viselkedik-e a rendelőn kívül. A legújabb adatok szerint minden hatodik felnőtt úgynevezett fehérköpeny szindrómában szenved: a rendelőben, illetve az orvos által mért vérnyomás rendszerint magas, míg a rendelőn kívül, megszokott körülmények között normális. Minden tizedik embert érint továbbá a maszkolt hipertónia, ami a fehérköpeny szindróma ellenkezője: a rendelőben normális vérnyomást mérnek, míg a mindennapi életben előfordulnak magas értékek is.

A mérést követően

Az otthoni vérnyomás-ellenőrzés nem jogosít fel a terápia önkényes módosítására. Akkor se hagyjuk el a gyógyszereinket, ha állapotunkban javulás figyelhető meg.

Mikor és milyen gyakran ellenőrizzük a vérnyomásunkat?

A vérnyomásmérés időpontja és gyakorisága alapvetően rajtunk múlik. Érdemes azonban kikérni a kezelőorvos tanácsát is arról, hogy a terápiás döntések meghozatalában mely napszakokban és milyen gyakorisággal mért eredmények bírnak a legnagyobb jelentőséggel.

Általánosságban elmondható, hogy jó, ha a sűrűn mérünk és így a rendszeres mérés bekerül a mindennapi rutinunkba. Ha heti egyszer, vagy annál ritkábban ellenőrizzük a vérnyomásunkat, akkor fennáll annak a veszélye, hogy teljesen megfeledkezünk róla.

Érdemes mindig ugyanabban az időpontban mérni, hogy az egyes értékeket lehessen mihez hasonlítani. Különbségek lehetnek a munkanapokon és szabadnapokon mért eredmények között is, így hétvégén se feledkezzünk meg a vérnyomásmérésről.

Melyik karon mérjük?

A jobb és a bal karon végzett mérések eltérő vérnyomásértékeket eredményezhetnek. Első alkalommal érdemes ezért mindkét karon kipróbálni, és amelyik karunkon nagyobb értéket kapunk, használjuk azt a jövőben a mérések elvégzéséhez.

Mi a helyes vérnyomásmérés technikája?

1) A mérés előtti 30 percben ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk és ne sportoljunk.
2) A mérést nyugalomban, több perces pihenés után végezzük el.
3) Lehetőleg a felkarunkon mérjünk.
4) Rövid ujjú felsőben, vagy a hosszú ujjú inget kigombolva, lazán feltűrve végezzük el a mérést.
5) Üljünk le egy asztal mellé, karunkat helyezzük az asztalra és lazítsuk el. A hátunkat támasszuk meg, lábainkat ne keresztezzük.
6) Megfelelő méretű mandzsettát használjunk (a nem megfelelő méret téves értéket eredményez).
7) A vérnyomásmérő leeresztett mandzsettáját a karon húzzuk szorosra, de ne túlságosan szorosra (két ujj még beférjen a mandzsetta és a kar közé).
8) A vérnyomásmérő mandzsettáját helyezzük a szív magasságába.
9) Mérés közben ne mozogjunk és ne beszéljünk.
10) Ha rendszeresen magasabb az első mérés eredménye, akkor érdemes megismételni a mérést 1-2 perc múlva és ennek az eredményét feljegyezni.

Mit tegyünk a mért értékekkel?

A mért értékeket jegyezzük fel egy vérnyomásnaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. fizikai aktivitás után, idegeskedés, stb.), az esetleges panaszokat.

A mért vérnyomásértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes mérési naplóban. A vérnyomásnaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.

Hozzászólások: