Durva képet mutatunk: 10 millió ilyen lehet az ágyadban!

Élőlények a te párnádban és matracodban is? Megdöbbentőek a tények.

A lakásban jelenlévő por, pontosabban a benne élő poratkák az otthonok egyik legjellemzőbb allergiaforrásának számítanak, köszönhetően ürüléküknek, mely számos légzőszervi problémát okozhat ? többek között asztmát és náthát -, emellett szem- és bőrtüneteket is kiválthat.

poratka_nagyitas_nagy

poratka_parna

A mikroszkopikus méretű poratkákat lehetetlen lenne teljes mértékben eltávolítani a lakásból, bizonyos óvintézkedéseket azonban megtehetsz, ehhez viszont fontos tudnod, mely helyeket kedvelik a legjobban.

Ha allergiás tüneteket észlelsz, érdemes jobban odafigyelni a szőnyegekre, a függönyre és a bútorkárpitokra, különösképp pedig a hálószoba területére, mely elsődleges megjelenési helyüknek számít.

A poratkák a testről természetes úton lehámló, elhalt bőrrel táplálkoznak, és kedvelik a meleget, ezért előszeretettel bújnak meg az ágyneműben és a matracban ? tudományos adatok szerint egy átlagos, használt matracban 100 ezer és 10 millió közöttire is tehető a számuk, még megdöbbentőbb tény azonban, hogy egy kétéves párna súlyának akár 10%-át is kitehetik az elhullott poratkák maradványai.

Allergia esetén az ágyneműt érdemes gyakrabban mosni, emellett rendszeresen porold ki a párnát, a paplant, valamint a matracot is ? utóbbit érdemes rendszeresen porszívózni, emellett egy matracvédő is sokat segíthet. Előbbi műveletek után mindig szellőztess ki alaposan, sőt, ha teheted, a szabadban végezd őket.

Hozzászólások: