Darth Vader járt a legrosszabbul

Han Solo megtáltosodott, Luke Skywalker megkérte az árát, Chewbakka viszont hiába izzadt a bundájában. Megnéztük, hogy az eredeti trilógia szereplői mekkora összeget vágtak zsebre a korai Star Wars-filmekért.

AKIKNEK MEGÉRTE

Harrison Ford (Han Solo)

George Lucas, az American Graffiti című filmjébe összesen heti ötszáz dolláros gázsiért szerződtette Fordot, aki az eredeti trilógia első filmjéért ennek már a sokszorosával, tízezer dollárral egészíthette ki asztalosi fizetését. A Birodalom visszavág-ban nyújtott alakításáért tízszeresére (százezer dollár) növelték Ford fizetését, a harmadik filmre pedig már ennek is az ötszörösét (fél millió dollárt) vághatta zsebre a Han Solót megformáló színész.

11 (2)

Mark Hamill (Luke Skywalker)

Harrison Forddal ellentétben Mark Hamill már foglalkoztatott színész volt, amikor belépett a Star Wars univerzumba, és ez a fizetésén is meglátszott. Az első filmért 650 ezer dollárt kapott, és ezen felül a teljes nyereségből is részesült (beleértve az újraforgalmazást és a tévés értékesítést is). Ennek 0,25 százalékát vághatta zsebre, akárcsak néhány kollégája.

12 (1)

Carrie Fisher (Leia hercegnő)

Bár Carrie Fisher sosem hozta nyilvánosságra fizetését, és a százalékos részesedést ő is megkapta, néhány panaszos megjegyzéséből kiderült, hogy sokkal jobban is járhatott volna, ha annak idején egy kicsit ügyesebben sáfárkodik a trilógia adta lehetőségekkel. A korábbi hibájából okulva Fisher az év végén mozikba kerülő Star Wars: Az ébredő Erő-ben nyújtott alakításáért feltehetőleg már tisztességes árat számított fel.

13

Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi)

Guinnes ügynökének alaposan megnőhetett az ázsiója a színészek körében, miután kiderült, hogy mennyire előnyös alkut kötött a filmek alkotóival. A színésznek, aki előszeretettel ócsároltanyilvánosan a trilógiát, az első film teljes bevételének 2,25 százaléka járt, amivel nagyjából 3,3 millió dollárt keresett. És ez még csak a kezdet volt, hiszen a Csillagok háborúja-filmek végül mintegy 56 millió fonttal gazdagították Guinnesst, aki a következő negyven filmjével összesen sem keresett ennyi pénzt.

14

AKIK RÁFÁZTAK

Dave Prowse és James Earl Jones (Darth Vader)

Prowse valójában csak a testét kölcsönözte a Sötét nagyúrnak, mivel bristoli akcentusa az alkotók szerint nem illett a karakterhez, így végül egy másik színész hangján szólalt meg Darth Vader. Prowse állítása szerint a hollywoodi könyvelők ügyeskedésének hála egy fillért sem kapott az alakításáért, csupán leveleket, melyekben a LucasFilm sajnálattal értesíti, hogy a Jedi visszatérsosem termelt profitot.

James Earl Jones, akinek Darth Vader jellegzetes hangját köszönhetjük sem járt sokkal jobban. Az első filmért összesen ötezer fontot kapott, és az ügynökei még ezt is több mint elégnek gondolták, mert egyáltalán nem hittek a Csillagok háborúja sikerében.

15

Peter Mayhew (Chewbacca)

A csupaszőr jelmezben izzadó Mayhew kemény munkáját az első filmben heti 450 dollárral jutalmazta a produkció, így a Chewbacca-t megformáló színész a forgatás végeztével újra munkába állt a helyi kórházban, ahol a film előtt is takarított. A trilógia további darabjaiért már jobb gázsit ajánlottak az alkotók, és remélhetőleg a Star Wars VII-ért is rendesen megfizetik a színészt.

16

Warwick Davis (Wicket Warick)

Davis először A jedi visszatér című filmben, tizenegy évesen formálta meg a kis ewokot, és napi hatvan fontos fizetést kapott. A kisfiú szülei tárgyaltak a LucasFilmmel, és ő nem érezte átverve magát, hiszen az álma vált valóra azzal, hogy szerepelhet a trilógiában ?egyáltalán nem érdekelt a pénz. Ingyen is elvállaltam volna? ? mesélte egy interjúban.

17

Hozzászólások: