“ÁLLJUNK MEG EGY SZÓRA B@SZNI!” GRÉTSY LÁSZLÓ EGYIK LEGZSENIÁLISABB ELŐADÁSA!

Mielőtt felháborodottan kommentelnél, olvasd el, mert ez a szöveg maga a kultúra és a nyelvművelés, korunk egyik legkiválóbb akadémikusától!

gretsy.jpg.1200x630_q85_crop-center_upscale

Grétsy Lászlót az “Álljunk meg egy szóra” című tévéműsornak köszönhetően egy ország ismerte és szerette meg. Szelíd bölcsességével, szellemes mondataival, és természetesen rendkívüli tudásával és műveltségével rögtön belopta magát a nézők szívébe.

Valóban megszerettette velünk a magyar nyelvet, vártuk, hogy jöjjön a “nyelvművelő tízperc” a tévében Grétsy Lászlóval és Vágó Istvánnal.

Azt, hogy a nyelvészprofesszor, akadémikus Gréstynek óriási tudása mellett kiváló humora is van, az alábbi előadásrészlet is bizonyítja. Na és persze azt is, hogy a magyar nyelv egyedi, csodálatos, páratlan és ha úgy adódik, nagyon tömör is .-)

(Grétsy László egyébként a napokban töltötte be 84. életévét, innen is szeretettel köszöntjük, boldog születésnapot!)

Helyzet:

Fiatal lány enyeleg fiatal fiúval. A háttérben figyeli őket a fiú egyik barátja. Mihelyst a lány egy pillanatra eltávozik, a két fiú között a következő párbeszéd alakul ki:

– Baszod, mi?

– Á!

– Át akarsz baszni, mi?

– Ne basztass már! Basznám, baszod, de rábasztam: baszik baszni, baszd meg! Ez bebaszott! Ezt kibaszottul elbasztam! Bassza meg!

 

Magyarról magyarra :

– Lefeküdtél vele, mi?

– Á!

– Becsapsz, mi?

– Ne kínozz! Szívesen magamévá tenném, elhiheted, de kudarcot vallottam: nem hajlandó szeretkezni, az ördög vinné el! Ez aztán a váratlan fordulat!

Ugyancsak alaposan melléfogtam! A fene egye meg!

 

Nem vitás, a kis példa rendkívül élesen világít rá hétköznapi nyelvünk sorvadására, elszegényesedésére. Ugyanakkor nem tudok szabadulni egyfajta torz büszkeségtől sem: Lám, még nyomorában is milyen kifejező, milyen hajlékony a nyelvünk!

Nem ismerek egyetlen nyelvet sem, amely ehhez hasonló bravúrra lenne képes: ugyanannak az alapszónak pusztán tizenháromféle ismétlésével (többé-kevésbé) értelmes mondat alakítható ki!

Külön fel szeretném hívni a figyelmet a ”baszik baszni” fordulat rendkívüli finomságára. Ha például felcseréljük a szórendet, menten micsoda merőben más értelmet nyer a kifejezés!

(”Baszik baszni” = ”Nem hajlandó szeretkezni”, de ”Baszni baszik” = ”Nemi életet él ugyan… ” és úgy folytatódhatna például: ”… csak épp nem énvelem…” Micsoda különbség!)”

Hozzászólások: