A szívroham jelei a nőknél eltérőek lehetnek: 5 furcsa és váratlan tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Sue Palmer egy reggel súlyos émelygéssel ébredt. Hamarosan hányni is kezdett, de, mivel azt gondolta, valamilyen vírusról lehet szó, visszafeküdt az ágyba. A férje azonban ragaszkodott hozzá, hogy orvoshoz forduljanak. Mint kiderült, ezzel megmentette felesége életét.

„Ha visszaaludtam volna aznap reggel, ahogy terveztem, valószínűleg nem ébredtem volna fel” – mondta a nő.

Sue emlékszik rá, hogy még viccelődött, amikor beértek a kórházba. A gondolat, hogy esetleg szívrohama lehet, nevetségesnek tűnt a számára: hiszen nem érezte a szokásos tüneteket.

Az első EKG nem mutatott rendellenességet, de a második vizsgálat során az orvosok észrevettek valamit, ami arra késztette őket, hogy azonnal műtétet végezzenek.

Amikor Sue magához tért az altatásból, megtudta, hogy valóban kiterjedt szívrohama volt, ami éppen akkor vette kezdetét, amikor beértek a kórházba. A jobboldali szívkoszorúér 10%-kal volt elzáródva, míg a középső 70%-kal. Ha a nőt nem műtik meg azonnal, a halál elkerülhetetlen lett volna.

A legtöbb nőnél a szívroham jellemző tünetei nagyon enyhék, vagy egyáltalán nem jelentkeznek.

A szívroham a nők elhalálozásának egyik vezető oka. És a váratlanul szívrohamban elhunyt nők kétharmadánál nem jelentkeznek a szokásos figyelmeztető tünetek. Mindenki tudja, hogy a szívroham a mellkasban vagy a karban jelentkező fájdalommal jár, de a legtöbb nőnél ezek a tünetek csak nagyon enyhén, vagy egyáltalán nem jelentkeznek. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a kevésbé gyakori tüneteket is.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy oda kell figyelni minden szokatlan tünetre a testben az álltól a köldökigUtalhat rá akár hátfájás, vagy az állkapocsban jelentkező fájdalom, fogfájás is. Ezenkívül azt is tudni kell, hogy nem csak fájdalom utalhat szívrohamra, de a mellkasban fellépő, kisebb, kellemetlen érzés is. Ugyancsak általános tünetek lehetnek az emésztési zavarok vagy gyomorproblémák.

A szívproblémákat gyakran émelygés, szédülés és hányás is jelezhetik. Ezen felül a fáradtság ás a légszomj is fontos, de viszonylag ritkán előforduló tünetek. Ha mentőt hívunk, ne habozzunk elmondani az orvosnak, hogy szívrohamra gyanakszunk, különösen akkor, ha úgy látjuk, a tünetek nem tűnnek különösebben komolynak. Kérjük meg az orvost, hogy mindenképpen végezzen EKG vizsgálatot.

Sajnos a szívroham egészséges embereknél is előfordulhat, nem kell hozzá dohányosnak lenni, gyorséttermi ételeket fogyasztani, vagy túlsúlyosnak lenni, ezért figyelj oda mindig a tested jelzéseire, hogy egészséges maradhass.

Forrás

Hozzászólások: