A SZAKEMBEREK SZERINT A KÉKSZEMŰEKNEK VAN EGY KÖZÖS FURA VONÁSUK. EZT MÉG TE SEM TUDTAD!

A kék szem sokkal vonzóbb, mint a barna, fekete, vagy zöld. A legtöbb embert, ha megkérdezzük, hogy milyen színű szem tetszik neki, a válasz egyértelműen a kék. Természetünkből eredően valahogy jobban vonzódunk a hideg, angyali, vagy mély-tengerkék szemekhez. Na, de nézzük, hogyan alakult ki ez csodálatos szemszín.

kek-szem

Egy 2008-as dán kutatás szerint a kék szem egyetlen közös ősre vezethető vissza, aki kb. tízezer évvel ezelőtt élt. Ő volt a ma élő kék szeműek ősapja, vagy ősanyja. Legelőször nála jelent meg a szem kék színéért felelős OCA2 gén.

Korábban minden embernek barna szeme volt, majd valami csoda folytán megjelent a kék szem. Hosszú időn keresztül azonban nem nyert teret magának a kék szín, hiába került be az emberiség génállományába. Több generáció múlva, egy olyan párnak, melynek mindkét tagja ugyanattól az őstől származott, született először kék szemű gyereke. Bár a szülők nagyon távoli rokonok voltak, mégis, mondhatni, hogy az első kék szemű ember vérfertőzés eredménye volt. 128 generációra visszamenőleg végeztek vizsgálatokat, míg megfejtették a rejtélyt.

A tudományos magyarázat szerint, a kék szem egy melanin nevű pigment hiányának eredménye. A kék szeműek esetében megszűnik a pigment termelés, és emiatt lesz kék a szemük. Sokszor láthatjuk, hogy a csecsemők egy bizonyos ideig kék szeműek, és szőke hajúak. Ez azért van, mert a pigmenttermelés náluk csak később indul be. Bár sok anyuka reménykedve figyeli, hogy hátha nem vált barnára a gyönyörű kék szem, mégis lehetséges, hogy a csecsemő első éveiben ez mégis bekövetkezik.

Egy 2006-os spanyol kutatás szerint, melyen egy 7000 éves emberi DNS-t vizsgáltak, őseink kék szeműek, és sötét bőrűek voltak. A tudósok az eredmények láttán igen meglepődtek, mert eddig úgy vélték, hogy Európa kőkori népei világos bőrűek voltak. Dr. Carles Lalueza-Fox, a kutatás vezetője elmondta, hogy úgy tűnik, a bőrszín sokkal később világosodott ki, mint ahogy eddig gondolták.

Hozzászólások: