A LEGJOBB KOVÁSZOS UBORKA RECEPT!

Igaz, hogy most még kicsit drága és sok helyen nem is lehet kapni kovászolni való uborkát, de nem árt, hogyha időben beszerezzük a legmegfelelőbb receptet. Nekem a legnagyobb kedvencem, nyáron szinte mindenhez eszek kovászos uborkát, most pedig elhoztam nektek a legjobb receptet, készítsük el tartósítószer nélkül a legszuperebb kovi ubit.

A LEGJOBB KOVÁSZOS UBORKA RECEPT!

 

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy a boltban kapható kovászos uborka meg sem közelíti azt a minőséget, amit te magad otthon elkészíthetsz, vagy amit anyukád csinál. Nem árt, hogyha te is megismered a legszuperebb receptet, így nyáron simán elkészítheted a világ legjobb kovászos uborkáját, a legjobb benne az, hogy nem kell tartósítószerekhez nyúlnod, a boltban kapható viszont tele van tartósítószerekkel, ami még tovább rontja a minőségét. Én nem olyan régen háromféle kovi ubit is vásároltam a boltokban, de ezután feladtam, és inkább maradok a jól bevált receptnél, ami generációkon keresztül öröklődött. Az ezáltal készített uborkát fogyasszuk mindenhez nyáron, bográcsozásnál nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, egyszerűen imádja mindenki, nem is csoda, hiszen nagyon finom.

 

Jöjjön tehát a recept, amit mindenki el tud készíteni, nem kell megijedni tőle, férfiak, nők, kisgyermekek és idősek egyaránt megbirkóznak ezzel a recepttel, te is megfogsz, ebben biztos vagyok.

HOZZÁVALÓK

 

  • befőttes üveg, általában 5 literest szoktam használni, de lehet 2-3 kisebb is
  • 15-20 gerezd fokhagyma
  • 2-3 csokor kapor
  • konyhasó
  • langyos víz
  • kenyér
  • Mindenekelőtt fontos, hogy a tisztaságra fokozottan ügyeljünk! Az üvegeket mossuk el, az uborkákat körömkefével tisztítsuk meg, nehogy valami szennyeződés rajta maradjon, öblítsük le a kaprokat is, majd pucoljuk meg a fokhagymákat. Az uborkák végei sok esetben keserűek szoktak lenni, éppen ezért vágjuk le azokat. Ez azért is előnyös, mert a kovászos lé sokkal jobban át tudja járni az uborkákat. Pont ezért én nem egybe szoktam belerakni az üvegbe, hanem hosszában be szoktam vágni az uborkákat.

    Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az üvegbe töltés! Az üveg aljára helyezzünk egy csokor kaprot, majd pakolhatjuk bele az uborkákat. Lehet őket egymás mellé szorítani nyugodtan, ugyanis a kovászolás folyamán összeesnek. Egy sor uborka berakása után helyezzünk el 7-8 gerezd fokhagymát, egyenletesen, természetesen lehet kevesebbet, illetve többet is. A fokhagyma után jöhet megint egy csokor kapor és az uborka, majd ismét a fokhagyma.

    Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet egy kis langyos víz, amiben elkeverünk egy kis sót, majd öntsük bele a befőttes üvegbe. Ne lepje el teljesen, a tetejére helyezzünk 1-2 szelet kenyeret vagy zsemlét. Ezután öntsük rá még sós vizet, hogy ellepje a zsemléket is.

    Végezetül takarjuk le az üveget egy tányérral és helyezzük melegebb helyre, nem muszáj napra tenni, ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be, természetesen nagyobb meleget kap, de nem muszáj a tűző napra kihelyezni. Általában 2-3 nap szokott lenni az érési idő. Hűtőben tárolva 1-2 hónapig eláll, jobb esetben tovább is.

Hozzászólások: