10 jel, hogy elindult a rák a testedben!

1. kitapintható daganat

Ha sokszor megtapogatod a melledet, ismered az alakját, érzetét, hamar felismerhető lesz, ha gond van.

2. viszketés

A test úgy reagál a rákkal szemben, mint a baktériumokkal. Az immunrendszer a fehérvérsejteket küldi ellene, ez megnöveli a vérkeringést az adott részen, ezért a bőr meleg, vörös lesz, és viszket.

3. emésztési gondok elkezdődése hirtelen

Véres széklet, rossz emésztés, hasfájás: néhány, azok közül a tünetek közül, amellyel az emésztési szerveket érintő daganatok jeleznek egy idő után. Ezek leggyakrabban a 60 év felettieknél alakulnak ki, de mindenkinek érdemes szakembert felkeresnie, ha a fenti jelzések heteken keresztül, visszatérően jelentkeznek.

4. vérzés

A nem normális vérzést (a havi ciklustól eltérőt) mindig meg kell mutatni nőgyógyásznak. Több féle rákot jelezhet, többek között petefészek, méhnyak és méhtestrákot is. Ugyancsak fontos a szivárgó mellbimbó megmutatása is.

5. dudorok a szájüregben vagy a nyelven

A szájüregben, az ínyen, vagy a torokban feltünő, különösen a fehér színű csomók is orvosi ellenőrzést igényelnek.

6. nyelési nehézség, rossz étvágy

A megmagyarázhatatlan étvágycsökkenés és fogyás is rákra utalhat.

7. nem múló köhögés

Bár a tüdőrák egyike azon rákfajtáknak, amelynek csak kevés korai tünete van, a legfontosabb ezek közül az el nem elmúló köhögés. Ha eddig nem tapasztalt, újfajta köhögést veszel észre, ami sehogy se akar elmúlni, a biztonság kedvéért érdemes orvoshoz fordulni. További figyelmeztető tünet mellette a mellkasi fájdalom, a véres köpet és a légszomj.

8. változásai vizelés

A vizeletben bekövetkezett változások is lehetnek ráktól. A vizelet áramlását, színét, szagát, sűrűségét is figyelni érdemes. Különösen a véres vizeletet kell orvosnak jelezni.

9. változások a hangban

A gégerák okozhat hangváltozást.

10. sebesedés

Ha megvágod magad, vagy egyéb sérülést szerzel, és annak a gyógyulása túl sokáig tart, szintén jelezheti azt, hogy rák növekszik a szervezetedben.

Hozzászólások: