Vércsoport és egészség: Ezeket a betegségeket vonzod vércsoportod szerint

Tudósok szerint a jelenleg ismert négyféle vércsoportból számos betegségre lehet következtetni, aszerint, hogy ki milyen típushoz tartozik. Vagyis egyre több bizonyíték van arra, hogy bizonyos vércsoportok és várhatóan bekövetkező betegségek között összefüggések vannak.

Nézzük, egyes gyakoribb betegségekre milyen vércsoporthoz tartozó egyének hajlamosabbak:

Memóriazavar

Leginkább veszélyeztetettek: AB

Az agy és érrendszeri betegségek sokkal jobban összefüggnek, mint gondolnánk. Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy az AB vércsoportba tartozó embereknek 82%-al nagyobb az esélye arra, hogy memóriazavarral, figyelemzavarral, demenciával és nyelvi problémákkal küzdjenek, mint a többi vércsoporthoz tartozók. A világ lakosságának kb. 4%-a tartozik az AB vércsoportba.

Hasnyálmirigyrák
Kevésbé veszélyeztetettek: 0 vércsoport

Tavaly év júniusában egy, a Yale Egyetemen végzett tanulmány szerint kimutatták, hogy azok az emberek, akiknek szervezetében Helicobacter pylori vagy H. pylori van jelen, sokkal nagyobb eséllyel lesznek hasnyálmirigyrákosak. Ennek az az oka, hogy az A és B antigének elősegítik a baktériumok szaporodását.

14520609973033_13752044759924_db

Szív-és érrendszeri betegségek
Leginkább veszélyeztetett: AB

Egy két évvel ezelőtti harvardi egyetemen végzett tanulmány szerint kimutatták, hogy azok az emberek, akik nem 0-ás vércsoporttal rendelkeznek, nagyobb százalékban betegszenek meg szív-és érrendszeri betegségekben. A veszély leginkább az AB vércsoportúakat érinti, náluk 23%-al nagyobb a kockázata ennek, mint a 0 vércsoportúaknál.

Stressz
Leginkább veszélyeztetett: A vércsoport

Az A vércsoporttal rendelkező emberek vérében minden bizonnyal sokkal több stresszet kiváltó kortizol hormon található. Az orvosok azt ajánlják, hogy ezek az emberek fokozottabban figyeljenek oda arra, hogy stresszmentesítsék életüket: jógázzanak, Tai Chi-zanak de a bokszolás, súlyemelés is egy jó módszer lehet a stressz leküzdésében. Ezek a módszerek hatékonyan csökkentik a stressz következtében megemelkedett vérnyomást is. Ha a mellékvese túl sok kortizolt termel, akkor a helyzet akár súlyosbodhat is: ezen vércsoport tagjai sokkal hajlamosabbak a szorongásra, mint más vércsoportba tartozó emberek.

A bélrendszer baktériumflórája
Haszonélvezők: B vércsoport

Az A és B antigének nemcsak a vérben találhatóak meg, az emberek 80%-nál a bél nyálkahártyájában is megtalálhatóak. A bélben élősködő legtöbb baktérium antigénekkel táplálkozik, így nagymértékben függ az antigének jelenlététől, hogy a baktériumok élnek vagy elpusztulnak. Ezek alapján kiderítették, hogy a B vércsoporttal rendelkező embereknél 50.000-szer nagyobb a jótékony baktériumok száma, mint például az A vagy 0-ás csoportnál.

Hozzászólások: