UNDORÍTÓ, AMI A SPORTOLÓKAT VÁRJA RIÓBAN: EMBERI ÜRÜLÉKBEN FOGNAK ÚSZNI?

A legutóbbi vizsgálatok szerint a riói Guanabara-öböl szennyezettsége jóval magasabb, mint azt korábban gondolták. Egyszerűen csak azt tanácsolták: jobb, ha a sportolók becsukják a szájukat.

nyakigér_a_szar.jpg.1200x630_q85_crop-center_upscale

A riói kutatók legutóbbi vizsgálatai arra mutattak rá, hogy a szörf, a vitorlás számok és a hosszútávúszók versenyszámainak helyszínéül választottGuanabara-öböl sokkal szennyezettebb, mint ahogy azt korábban elképzelték. A friss vizsgálatok szerint a vízből vett mintákban a hasmenést okozó rotavírust és a gyógyszereknek is ellenálló szuperbaktériumokat fedeztek fel, ami akár végzetes lehet a gyengébb immunrendszerrel bíró sportolók számára – számolt be a New York Times.

A lapnak nyilatkozó gyermekorvos, Dr. Daniel Becker elmondta, hogy „a sportolók szó szerint az emberi szarban fognak úszni, nagyban kockáztatva annak veszélyét, hogy a vízben lévő baktériumok miatt elkapnak valamilyen betegséget.”

A már jelenlévő sportolók is szörnyű véleménnyel vannak a vízről. A holland vitorlás csapat egyik tagja, Afrodite Zegers az öbölben való edzését követően kijelentette: egyszerűen csukva kell tartani a szájukat, amennyiben a víz felfröcsköl. Mindez persze remek hír a hosszútávúszóknak, akik órákon át pancsolnak majd a fertőzött vízben. A spanyol vitorlások edzője is csatlakozott sporttársához és komolyan aggódik a fertőzések miatt.

e1a179e463b1035b1151ca6cc77af25b

Hiába dolgoznak gépek is, a pályázatban nem ezt ígérték a brazilok /Fotó: AFP

A víz állapota annak ellenére ilyen borzalmas, hogy a brazilok az olimpiai pályázatban jelezték, hogy vállalják a víz teljes kitisztítását és négy milliárd dollárt szánnak a város szennyvízkezelésének helyreállítására. Mostanáig azonbanmindössze 170 millió dollárt áldoztak erre, ami körülbelül a víz felszínén lebegő szemét eltakarítását foglalja magába és a képek tanulsága szerint semmit nem ért.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

Hozzászólások: