A TÖKÉLETES SZILVÁS GOMBÓC TITKA

Ben­de­gúz óta tud­juk, hogy a szil­vás gom­bóc lehet akár olyan ke­mény is, mint egy ka­to­nai gu­mi­lö­ve­dék. Né­hány ügyes prak­ti­ká­val azon­ban tö­ké­le­tes ál­lagú és szu­per finom gom­bó­cod lehet.Szilvásgombóc-ügyben augusztus vége, szeptember eleje a magyar főszezon. Biztos minden családban van jól bejáratott szilvás gombócrecept, de talán jól jön néhány kipróbált trükk, amitől tényleg tökéletes lesz ez a feledhetetlen nyár végi finomság.

620x0 (30)

Ha igazi gombócot akarsz enni, felejtsd el a diétát! A gombócba bizony krumpli és a fehér liszt kell!

  1. A gombóc tésztájához mindig fehér héjú krumplit használj! A hagyományos krumplinyomóval áttört burgonyához 1/3 mennyiségű lisztet használj. Például: 1,5 kg krumpli, 1/2 kg liszt, 2 tojás, pici só. Cukor a tésztába nem kell, de ha gondolod, tehetsz hozzá 1 evőkanállal.620x0 (31)
  2. A tésztát szép vékonyra nyújtsd, bőven lisztezd közben, hogy ne ragadjon. 2-3 mm-nél ne legyen vastagabb. Kb. 10-10 cm-es négyzetekre vágd, ezek közepére magtalanított kisméretű szilvát tegyél. A szilvák közepére 1-1 mk. fahéjas cukrot szórj.620x0 (32)
  3. Így könnyen tudsz gombócokat formálni.620x0 (33)
  4. Mindig lobogó forró vízben főzd a gombócokat, de egyszerre 5-nél ne tegyél többet a fazékba. Így kevésbé sérülnek. Ha feljöttek a víz színére agombócok, ne vedd ki őket azonnal, néhány másodpercig még puhuljanak.

A VÉKONY TÉSZTÁBAN HAMAR MEGFŐ A SZILVA ÉS ILLATOS PUHA ELEGYET ALKOT A FAHÉJAS CUKORRAL!

Ha gondosan dolgozol, egy gombóc sem durran ki!

620x0 (34)

  1. A kifőtt gombócokat ne a prézlire szedd, hanem egy hideg vízzel teli tálba! Hagyd, hogy így hűljenek addig, míg a következő adag kifő.Persze annyi gombócot, amennyit hirtelen megesztek, nem kell visszahűteni!620x0 (35)
  2. A lehűtött gombócokat lecsepegtetés után óvatosan pakold át egy lapos tálra. De nem a prézlire!

HA ÍGY, CSUPASZON, HEMPERGETÉS NÉLKÜL ÁLLNAK A GOMBÓCOK FOGYASZTÁSIG, SZINTE BIZTOS NEM DURRANNAK SZÉT!

  1. Most jön az attrakció! A prézli! Valószínűleg te is úgy csináltad eddig, hogy kevés olajon vagy vajon pirítottál sok prézlit. (Használj vajat, sokkal, de sokkal finomabb úgy!) De ami a lényeg: kellemesebb lesz a végeredmény fordítva! Sok vajon piríts kevés prézlit!620x0 (36)

A prézli beszívja a zsiradékot, de ahogy pirul, inkább olyan, mint egy rotyogó pép, nem morzsalékszerű!620x0 (37)

  1. A gombócokat frissen forrón forgasd morzsába – de csak annyit, amennyit megesztek. A későbbi étkezések alkalmával mindig frissen forgasd morzsába a korábban kifőzött gombócokat. Előtte a még csupasz gombócokat mikróban melegítsd meg.

620x0 (38)

Csodálatos illatú, illetve tökéletes állagú lesz így a gombóc, és MINDIG ropogós a bundája. De a legjobb, hogy szinte soha sem pukkan ki – pedig vékony a tésztája!

TÖKÉLETES ÉS ISTENI FINOM!

 

Hozzászólások: