Na így működnek a jó kis szerelmi közhelyek!

Te is biztosan hallottad már „Az ellentétek vonzzák egymást” vagy a „Ha egyszer félrelépett, máskor is megteszi” szövegű közhelyeket, illetve hasonlókat. Vajon mi igaz ezekből az általánosításokból? Az EC utánajárt!

Az ellentétek vonzzák egymást?
A közhely:Minél ellentétesebb két személyiség, annál jobban kiegészíthetik egymást.
A valóság: Az ellentétek valóban vonzóak lehetnek egymás számára, hiszen új dimenziókat, világnézetet nyithatnak meg egymás előtt. Ugyanakkor épp ez lehet egy erre épülő kapcsolat csapdája is: taszítónak is érezhetjük a másikban, hogy teljesen ellenkező módon vélekedik a világról. Ha egy férfi és egy nő eleinte izgalmasnak találja, hogy mindenre teljesen eltérően reagálnak, akkor fennáll az a veszély, hogy a nagy szerelem elmúltával ez az ellentétes felfogás állandó szócsatákba, veszekedésbe, konfliktusokba csap át. Így pedig a korábbi szerelmes egység könnyen félre billenhet és a két világ egyre távolabb kerül egymástól. Szóval, ez a közhely csak akkor állja meg a helyét, ha az ellentétpár tagjai egyensúlyt tudnak teremteni abban, hogy elfogadják egymás különbözőségét. Ehhez azonban óriási türelem és nagy adag önismeret kell!

Hasonló a hasonlóval jön ki igazán
A közhely:
A tartós kapcsolat titka a hasonló érdeklődési kör.
A valóság: Vitathatatlan tény, hogy amennyiben megegyezik az érdeklődési körötök, könnyebben megtaláljátok a közös hangot a párkapcsolatban. Hiszen minél több közös témátok van (hobbik, zenék, filmek, sport, szórakozás), annál több közös emléket tudtok begyűjteni. Ez pedig akkor lesz igazán fontos, amikor csillapodik a nagy lamúr, és jönnek a szürke hétköznapok, hiszen a közös élmények, emlékek táplálhatják a kapcsolatot. Ám idővel ez a túlzó hasonlóság teheti lapossá a kapcsolatot. Képzeld el a szitut: „Drágám, mit ennél vacsorára? – Amit te, drágám!” vagy: „Melyik filmet nézzük meg a moziban? – Amit te gondolsz, én is azt akarom!”… Idővel emiatt elmaradhatnak a párbeszédek, hiszen ha két ember teljesen egyformán gondolkodik, akkor idővel nincs miről beszélni… Ilyenkor derül ki igazán, hogy mennyi színt tudtok vinni a kapcsolatotokba, és miként tudtok megújulni – együtt könnyebb!

Aki egyszer megcsalt, máskor is megteszi
A közhely:
Aki egyszer félrelépett, bármikor képes rá.
A valóság: Nem kell kapásból elítélni azokat, akik egyszer félreléptek – egy előző kapcsolatukban. A megcsalás oka nem feltétlenül a harmadik fél, sokkal inkább a kapcsolat hibája. Ha valami nem stimmel az alapoknál, és ezt nem beszélitek meg, akkor lehet, hogy az egyik fél annak a bizonyos harmadiknak a karjaiba menekül… Ha nem veszed észre (vagy nem akarod észrevenni), hogy a kapcsolat kihűl, ellaposodik, unalmassá válik, akkor meglehet, hogy a másik fél is hasonlóan hallgatásba burkolózik. Ebből a helyzetből pedig semmi jó nem születhet, előbb-utóbb valaki miatt robban majd a bomba, és a kapcsolatot rendezni vagy lezárni kell.

A kihűlt kapcsolatot nem lehet felmelegíteni
A közhely:
Ez nem olyan, mint a töltött káposzta: felmelegítve már nem jó.
A valóság: Ha egy párkapcsolat válságba kerül, két út áll előttük: vagy megpróbálják megmenteni (ha még lehet), vagy a pár belátja, hogy nem megy együtt… Ha az előbbit választják, nagyon sokat kell dolgozniuk azért, hogy valóban boldogok legyenek együtt. Vannak, akik meg tudják oldani ezt, és ők azt mondják: a legjobb döntés az volt, hogy együtt maradtak. Közös programokkal, élményekkel, nevetéssel minden sérelem gyógyítható, ha a két ember őszintén szereti egymást.

Mindent megbeszélünk egymással
A közhely:
Olyanok vagyunk, mint a legjobb barátok
A valóság: Minden sikeres kapcsolat alapja az őszinteség és a közelség, ami beszélgetésekben is megnyilvánulhat. Ilyenkor úgy érezhetitek: ti vagytok egymás legjobb barátai. De fontos, hogy mindkettőtöknek megmaradjon az intim szférája: az a hely, ahová elvonulhat, ha egyedül akar lenni. Ha a másik fél nem akar beszélni valamiről, nem tudod kiszedni belőle harapófogóval sem, kár erőlködni. Mindenkinek lehetnek titkai – attól még nem csal meg, nem rossz ember, nem kell félned az elvesztésétől. Ez olyasmi, ami mindenkinek szükséglete még a legnagyobb szerelemben is.

A csúnyácska fiúk mellett sokkal könnyebb minden
A közhely:
Az extra jóképű srácok mellett mindig lenne vetélytársad.
A valóság: Van abban valami, hogy azok a fiúk, akik nem „tökéletesek”, többet tesznek azért, hogy elnyerjék egy lány kegyeit, és jobban meg is becsülik a barátnőjüket, mint azok, akik bármikor találnak maguknak csajt, ha akarnak. Akinek többet kell dolgoznia a sikerért, az jobban meg is becsüli az elért eredményt. Ám ennek az ellenkezőjére is akad példa: akadnak olyan kevésbé jóképű férfiak, akik testi hiányosságaikat kompenzálják a féktelen csajozással. Tehát nem kell félni a jóképű pasiktól, mert nem biztos, hogy mindegyikük elvetemült csajozógép!

Ma is úgy szeretjük egymást, mint az első pillanatban!
A közhely:
A mi szerelmünk még most is olyan, mint az első napokban…
A valóság: Ha ez igaz rátok, akkor az elég nagy baj! Mert minden változik. A kapcsolat is, a szerelem is, te is és ő is. Ez így normális – éppen ez a dinamikus változás teszi izgalmassá és életszerűvé a szerelmet. Egy idő után elmúlik a rajongás, már látjátok egymás hibáit, már nem istenítitek egymást, túl vagytok egy-két veszekedésen is – ezek mind megváltoztatják azt, ahogyan a kapcsolatotokról gondolkodtok. De éppen ezek a megismerések mélyítik el a kapcsolatot. Ezektől érzed azt, hogy minden nappal jobban, erősebben szereted a másikat. Nem pedig ugyanúgy, mint az első fellángoláskor. Ha azt mondod: már látod a párod hibáit, de azzal együtt szereted, akkor jó úton haladsz. Vállaljátok a változást, haladjatok a szerelmi áramlattal!

Nekünk nincs szükségünk szavakra, kitaláljuk egymás gondolatait!
A közhely:
Akik igazán szeretik egymást, szavak nélkül is megértik egymást.
A valóság: Azok között, akik igazán közel állnak egymáshoz valóban jól működik a telepátia. Sokszor megérzik egymás jelenlétét, vagy ugyanabban a pillanatban hívják egymást… Ez jó, de ettől még szükség van a tartalmas beszélgetésekre. Főleg a férfiak panaszkodnak arról, hogy a nők mindent magukban tartanak, pedig ha egyértelműen elmondanák, mikor mi bántja őket, el lehetne kerülne a nehéz szitukat. Amivel a pasik többségét ki lehet kergetni a világból, az a mi a baj kérdésre adott durcás: semmi válasz. Vagy ennek az ellenkezője, amikor a nők bejelentik: beszélnünk kell. Ez a drámai felcsapás máris negatív ellenérzést vált ki a férfiakból. Szóval, az szuper, ha kitaláljátok egymás gondolatait, de ne hagyjátok elveszni a beszélgetéseket.

Hozzászólások: