Jó tudni: akár súlyos bírságot is kaphat, ha a kerékpáros áthajt a zebrán

Súlyos bírságot szabhat ki a rendőr, ha valaki a kerékpárral nem tartja be a KRESZ-szabályokat.

Jól tudja mindenki, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól. Ez alól a KRESZ-szabályok sem kivételek: nem csupán a jogosítvány birtokában kell ismerni és betartani őket, de a forgalomban való biztonságos részvétel érdekében a kerékpárral vagy gyalogszerrel közlekedők sem bújhatnak ki alóla.

A közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, köznapi nevén a KRESZ magában foglalja a kerékpározáshoz szükséges szabályokat is. Aki ezeket áthágja, az akár komoly szankciókra is számíthat.

Kerékpárral zebrán

A gyalogos-átkelőhelyen, más néven a zebrán nem szabad áthajtani kerékpárral. Itt ugyanis csak egyetlen módon közlekedhet a biciklis: gyalog. Tehát ha leszáll a nyeregből, és áttolja az úttesten a járművét. Noha akad erre ellenpélda, a rendőrség büntethet érte.

– A KRESZ a járművek, így a kerékpárosok tekintetében keresztben az úttesten, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való áthaladást mint közlekedési magatartást nem ismeri, így nem is szabályozza – mondta el kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A Rendőr-főkapitányság hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy nem szankcionálható, sőt. Ha valaki a kerékpárt hajtva halad át a zebrán, akkor azzal kisebb fokon a közúti közlekedési szabályokat sérti meg, veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, zavar másokat a közlekedésükben.

Ezzel a KRESZ 3. § (1) bekezdésében foglaltakat szegi meg, ami miatt szóbeli figyelmeztetés, de 5-től akár 10 ezer forintot meghaladó helyszíni pénzbírság is kiszabható, illetve szabálysértési eljárásban ez 5 ezertől 150 ezer forintig felcsúszhat.

A járdán sem szabad

A KRESZ erről úgy fogalmaz, hogy kizárólag abban az esetben használható a járda számukra, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ezt azonban nem könnyű objektívan eldönteni. Ráadásul ez az, amiről a rendőrség sem tud sok újat mondani.

– A rendőrség nincs felhatalmazva arra, hogy jogszabály-értelmezésbe bocsátkozzon. Azt, hogy mi minősül kerékpáros közlekedésre alkalmatlannak, egyedileg kell mérlegelni, az adott körülmények figyelembe vételével – mondja az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A legfontosabb mégis mindenek előtt a biztonságos közlekedés, amely miatt érdemes szigorúbban venni az eseteként megengedőbb szabályozást is. Bár a fényvisszaverő mellény vagy a sisak nem minden esetben kötelező, a rendőrség javasolja a biztonságot szolgáló felszerelést és a körültekintő viselkedést az utakon.

– A kerékpárosok közlekedése során lakott területen kívül 50 km/h sebességhatár alatt is, valamint lakott területen is ajánlott a fejvédő sisak használata, valamint lakott területen is javasolt a fényvisszaverő mellény – ruházat – viselete. Az előzőeken túlmenően a közlekedési szabályok maradéktalan betartása szintén a biztonságos közlekedést szolgálja – hívták fel a figyelmet.

Hozzászólások: