HALÁLOS NÉPSZERŰ DIÉTÁK: EZEKET NE PRÓBÁLD, TÖNKRETESZI LÉTFONTOSSÁGÚ SZERVEIDET

Aki meg akar szabadulni néhány kilótól, számtalan fogyókúrás módszert talál az interneten, ám közülük több végzetes károkat okoz a szervezetben. Márpedig a cél nem az, hogy valaki beteg és csinos legyen!

Összegyűjtöttünk öt fogyókúrás módszert, amelyet az orvosok nem ajánlanak.

ÉHEZÉS

A lényege egyértelmű, a fogyókúrázó teljes mértékben megtagadja magától a táplálékot. A következmény rendkívül káros: éhezéskor a szervezet első sorban a fehérjéket kezdi lebontani, hogy a szervezet funkcióinak fenntartásához szükséges energiához hozzájusson. A rendszeres éhezés következményeként tönkre megy a szív, szívritmuszavar léphet fel, a fehérjebevitel hiánya miatt vérszegénység alakul ki. A módszer alkalmazása az immunrendszer csökkenésével jár, és ugyan ez utóbbi csak esztétikai probléma, de a bőr is idő előtt öregedni kezd, felgyorsul a ráncok képződése.

Ártalmas fogyókúrás módszerek, kerülje el őket!

FEHÉRJEDIÉTA, ATKINS-DIÉTA

A módszer lényege, hogy nagy mennyiségben kell fehérjét enni,  míg szénhidrátból (zöldségek és gyümölcsökből) alig ehet fogyókúrázó. Ez a diéta elsősorban a májat és a vesét, illetve a hasnyálmirigyet és a pajzsmirigyet károsítja. A magas zsírtartalmú ételek korlátlan fogyasztása akár infarktust is okozhat. Az ilyen étrend csak rövid időre, és csak makkegészséges emberek számára elfogadható.

ZSÍR NÉLKÜLI DIÉTA

Lényege, hogy az étrend alacsony kalóriájú és alacsony zsírtartalmú termékekből álljon.Hosszú távon azért okoz egészségkárosodást, mert megvonja a szervezettől a létfontosságú zsírsavakat illetve zsír hiányában nem hasznosulnak a zsírban oldódó vitaminok. Ez a diéta zsíranyagcsere-zavarhoz vezet, csökkenti a vérben a hasznos vérkoleszterin szintjét, ez pedig például az erek elmeszesedéséhez vezethet. Az is előfordul, hogy még kívánt hatást sem éri el fogyókúrázó, mert az alacsony zsírtartalmú ételekből többet eszik, hogy jóllakjon.

FEHÉRJE NÉLKÜLI DIÉTA

Lényege az, hogy az étrendből kizárnak minden fehérjedús termékeket. A módszer rövid távon, csupán 2-3 napig alkalmazva egészséges, mert kíméli a vesét, gyomrot, csökkenti az emésztés során keletkező salakanyagok mennyiségét. Azonban hosszú távon alkalmazva az izmok – így a szívizom – sorvadásához vezet, ezenkívül károsítja a hasnyálmirigyet, ráadásul a nagy mennyiségben fogyasztott zöldség és gyümölcs gyomorpanaszokat okozhat.

MONODIÉTÁK

Többféle diéta tartozik ide, mindegyik lényege, hogy csupán egyféle termék fogyasztásaengedélyezett a kúra ideje alatt. Ilyen például az alma-, rizs-, kefir-, krumpli-, káposztaleves-diéta. A módszer azért káros, mert bármilyen terméket is választjuk a fogyókúra alapjául, a szervezet nem kapja meg a számára életfontosságú többi elemet, így nagyon komoly hiányállapotok alakulnak ki, melyek legyengítik a szervezetet. Ez az étkezés – a szervezet károsodása nélkül – csak 2-3 napig tartható.

Hozzászólások: