EZÉRT NEM SZABAD IBUPROFEN TARTALMÚ GYÓGYSZERT HASZNÁLNI BÁRÁNYHIMLŐ KEZELÉSÉRE!

Így néz ki annak az amerikai kisfiúnak a teste, akinek az orvos ibuprofen tartalmú gyógyszert írt fel a bárányhimlő tüneteinek enyhítésére. Ezért fontos, hogy vigyázzunk, ha nem akarjuk gyerekünket így látni.

A kisfiú testén komoly sebek keletkeztek a gyógyszer hatására

A Washingtonban élő Hayley Lyon a saját Facebook oldalán tette közzé azt a fotót, amin kisfia látható kisebesedett, kihegesedett bőrével, miután ibuprofen tartalmú gyógyszert írtak fel neki a bárányhimlő okozta tünetek kezelésére. Azóta a bejegyzést 350 ezren osztották meg, felhívva a többi szülő figyelmét is, hogy milyen baj történhet egy egyszerű bárányhimlő esetén.

Hayley azért tartotta fontosnak közölni az ismerőseivel az esetet, mert fia gyakorlatilag vérmérgezést kapott.

Éppen ezért mindig legyünk résen, és véssük az eszünkbe, hogy ibuprofent tartalmazó gyógyszereket sosem szabad bárányhimlős gyerekeknek adni.

Hayley elmondása szerint több orvos is felírt ibuprofent tartalmazó gyógyszert a bárányhimlős kisfiának, de végül a gyerek vérmérgezéssel kórházba került. A bárányhimlős gyerkőcöknél ez a gyógyszer sok esetben allergiás reakciót okoz, ami szörnyű sebek formájában jelenik meg a bőrön, mély hegesedést okozva annak felszínén.

“Lewis lázát semmi sem akarta lehozni, így négy különböző orvos is az itteni kórházban ibuprofent tartalmazó orvosságot írt fel. A gyulladáscsökkentő ibuprofen viszont allergiás reakciót okozott a himlős fiamnál, ezért alakultak ki ezek a mély sebek a testén. Ezt később tudtam meg, mikor elvittük az Alder Hey-i kórházba, ahol azonnal befektették. A mi kórházunkban azt mondták, hogy vigyük haza nyugodtan a gyereket, mert csak bárányhimlős, de ha nem cselekedtünk volna időben, súlyosabbá is válhatott volna a helyzet. A Nurofent forgalmazó gyógyszergyártó honlapján fel van tüntetve, hogy bárányhimlő esetén nem szabad alkalmazni, de ha már az orvosok is felírják, kiben bízhatunk, ha gyerekünk életéről van szó?” – fakadt ki az édesanya. Szerencsére a kisfiú már jól van, 10 hónappal ezelőtt történt az eset, de azóta is a mély sebek ott éktelenkednek a bőrén.

Az orvosok szerint az ibuprofen mellett az aszpirint sem szabad bárányhimlő esetén használni, mert a gyerekeknél Reye-szindrómát okozhat, ami életveszélyes lehet, mivel az agyban duzzanat, a májban komoly elváltozás alakulhat ki.

Hozzászólások: