BELEHALT A KISLÁNY – AZ EGÉSZ MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY A VÁDLOTTAK PADJÁN

A védőbeszédeket hallgatva úgy tűnt, mindenki normálisnak fogadja el, hogy egy 41 fokos lázban szenvedő kisgyereket a januári hidegben, éjnek évadján keresztbe-kasul küldözgetnek fél Heves megyén anélkül, hogy bárki megvizsgálná, és megállapítaná: komoly baja van.

Olyan komoly, hogy huszonnégy órán belül meghal.

Ahogyan a fertőző agyhártyagyulladásba belehalt Váradi Amanda hat hónapos tarnabodi kislány, akit az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézett meg, akit az egri kórházban sem a sürgősségi, sem a gyerekosztályon nem fogadtak, az egri orvosi ügyeleten pedig egyszerű torokgyulladást diagnosztizáltak nála.

A protokoll szerint az ügyeletes körzeti orvosnak nem kell házhoz mennie egy magas lázzal küszködő beteghez – hangzott el a bíróságon, ahol hosszas vita folyt arról, hat hónaposnak tekinthető-e a hat hónapos és 11 napos csecsemő. Három és hat hónapos kor között ugyanis a 39 fokos vagy azt meghaladó lázas állapot magas kockázati besorolású, hat hónapos kor után viszont már nem ilyen szigorúak az előírások.

Az, hogy Váradi Amandának kiütések vannak a testén, s ez a fertőző agyhártyagyulladás egyik tünete, úgy tűnt, elsikkadt a protokollban.

Az egri ügyeleten a kislányt végül fogadó és megvizsgáló orvos szúnyogcsípésnek nézte a piros kiütéseket, hiába hívta fel rájuk külön is a figyelmet a kislány nagymamája. Hazaküldte őket, s reggelre a kislány már olyan súlyos állapotba került, hogy hiába ment érte végre mentő, az egri kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel, ám az jelen esetben nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott. Őt ezért felmentették.

Az elsőrendű vádlottat viszont, a hevesi ügyeletest, aki el se látta a beteget, bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt, s 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, valamint meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget.

Az is elhangzott: a meghallgatott telefonbeszélgetés alapján olyan stílusban beszélt a beteg kislány hozzátartozóival, hogy ők ez alapján nem remélhettek alapos vizsgálatot a gyereküknek.

Ezért ült a család éjnek évadján autóba, s kezdte meg ámokfutását Egerben, ahol a kórházból beutaló hiányában elküldték őket, s ahol végül az ügyeletes körzeti gyerekorvos látta először az akkor már órák óta súlyos állapotban lévő Amandát.

A hevesi doktornő fellebbezett a bűnösség megállapítása ellen, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.

Váradi Gyula, az édesapa végigülte a tárgyalást, amelynek végén azt mondta, megnyugvást nem, de egy kis elégtételt érez, amiért legalább azt kimondták: valaki bűnös a kislánya halála miatt.

Hozzászólások: