BÁMULATOS KELT TÉSZTA RECEPT ÉS 10 ELLENÁLLHATATLAN KALÁCS!

A kelt tészták készítése egyszerű, a legfontosabb az élesztő minősége, lehetőleg használjunk friss élesztőt. Amennyiben csak szárított élesztő van a háznál, akkor mindig próbáljuk ki előre, hogy minősége megfelelő-e. Az élesztőt mindig langyos, kicsit cukros tejben vagy vízben feloldva s felfuttatva tegyük a liszthez. Fontos, hogy a kelt tésztát mindig dolgozzuk ki erősen mindaddig, amíg elválik a táltól és hólyagos lesz. A tészta lágysága mindig attól függ, mit akarunk belőle sütni. Az aranygaluska tésztáját például készítsük lágyra, a buktáé legyen keményebb, a foszlós kalácshoz meg egészen kemény tésztát készítsünk. A kelt tésztát letakarva, meleg helyen kelesztjük.

ÉLESZTŐS TÉSZTA

Hetvenöt deka lisztet mély tálba teszünk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe beleütünk három tojássárgáját, beleteszünk kevés sót, fél liter megcukrozott tejet, nyolc-tíz deka olvasztott vajat és másfél deka langyos tejben feloldott élesztőt. A tésztát fakanállal addig verjük, amíg szép sima lesz, és nagy hólyagokat vet. Letakarva meleg helyen pihentetjük, amíg jól megkel, akkor tetszés szerint fölhasználhatjuk, akár kalácsnak, akár lepénynek, akár kiflicskéknek vagy más kelt tésztának.

OLCSÓ TEJES KALÁCS

Egy liter liszthez két tojássárgáját, kevés cukrot, pici sót adunk, és beleteszünk két deka langyos tejben feloldott élesztőt, jól kidolgozzuk, és apránként hozzákeverünk még tizenöt deka olvasztott vajat. Utána kelni hagyjuk, azután jól meglisztezett gyúródeszkán három része osztjuk, mindegyik darabot megcsavarjuk, és utána összefonjuk, a tepsiben pihentetjük, s mielőtt megsütnénk, megkenjük a tetejét tojássárgájával.

KÖNNYŰ KELT TÉSZTA

Híg tésztát kavarunk fél kiló lisztből két deka cukros tejben kelesztett élesztővel, fél liter tejjel, egy tojással, kevés sóval, cukorral. A tésztát fakanállal addig verjük, amíg hólyagozni kezd. Öt deka zsiradékot meglangyosítunk, és kanalanként beledolgozzuk a hólyagosodó tésztába. Megkelesztjük. A kelt tésztát tepsibe öntjük, és meghintjük cukorral. Öt deka darált diót is szórhatunk a tetejére. A tepsiben még kelni hagyjuk a tésztát, majd forró sütőben megsütjük. Négyszögletes kockákra vágjuk, és tálalhatjuk kávé mellé frissen, mint kalácsot vagy lekvárral, mint süteményt. Másnap is fogyasztható, ha lábasban, meleg víz fölött frissre gőzöljük.

GYORS KALÁCS

Jól eldolgozunk harminc deka lisztet egy tojással, három evőkanál cukorral, öt deka vajjal, öt deka langyos tejben kelesztett élesztővel, pici sóval. Olyan simára keverjük, mint a rétestésztát. Kivajazott formába tesszük, néhány percig pihentetjük, utána meleg sütőben megsütjük.

CSOKOLÁDÉS KALÁCS

Először jól elkavarunk három egész tojást tizenöt deka cukorral. Belevegyítünk tíz deka lisztet és tíz deka olvasztott vajat. A keveréket püspökkenyér vagy kuglóf formába öntjük, és lassú tűznél megsütjük. Miután kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.

FONOTT FOSZLÓS KALÁCS

Fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott lisztbe belekeverünk két deka langyos tejben megkelesztett élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, egynek a sárgáját és annyi langyos tejet — ebben négy-öt kockacukrot is elkeverünk —, amennyi jó gyenge tészta készítéséhez elegendő. Kézzel erősen kidolgozzuk, amíg szép sima lesz, és hólyagokat vet. Ekkor apránként hozzáadunk öt deka olvasztott, langyos vajat, és újra simára dolgozzuk, vigyázva, hogy ne legyen puhább, mint a kenyértészta. Tetejét kissé meglisztezzük, és meleg helyen jól megkelesztjük. Belisztezett deszkán három-öt részre osztjuk, attól függően, hogy hány ágból fonjuk a kalácsot. Hosszúkásra alakítjuk és megfonjuk, közben csavarva, csavarosra forgatva az ágakat. Kikent tepsibe tesszük, újra megkelesztjük, felvert tojással megkenjük és lassú tűznél pirosra sütjük. A megfelelő minőség egyik feltétele, hogy a készítés egész ideje alatt meleg legyen a konyhában.

FAHÉJAS, CSOKOLÁDÉS KALÁCS

A kalácstésztát (elkészítési módját lásd az előző receptben) három részre osztjuk. Egyik részbe belegyúrunk egy-két kanál fahéjas cukrot. Az ágakat úgy fonjuk össze, hogy a fahéjas mindig a kalács közepén legyen. Tojással megkenjük és megsütjük. Ugyanígy készül a csokoládés kalács is : az egyik rész tésztába itt reszelt csokoládét gyúrunk.

ÜNNEPI KALÁCS KÉTFÉLEKÉPPEN

I. Tíz deka lisztből, öt deka élesztőből öt kockacukor és kellő mennyiségű langyos tej hozzáadásával kovászt készítünk. Két óra hosszat kelesztjük. Hat deka porcukrot öt tojássárgájával habosra kavarunk, belekeverünk húsz deka lisztet, kevés reszelt citromhéjat, egy-két evőkanál rumot, és végül hozzávegyítjük a jól megkelt kovászt. A tésztát jól kidolgozzuk, és meleg helyen három óra hosszat kelesztjük. Újabb öt tojássárgáját öt deka cukorral és tíz deka vajjal habosra kavarunk, ismét lisztet, ezúttal negyven dekát vegyítünk hozzá, és az egészet hozzáadjuk a megkelt tésztához és jól összedolgozzuk. Csipetnyi sót és ha szükséges kevés langyos tejet is teszünk bele. Az így összeállt tésztának meglehetősen keménynek kell lennie. Három óra hosszat kelesztjük még, aztán meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, kis cipókat formálunk belőle, és azokat kerek, fehér kartonlapokra tesszük, s úgy helyezzük a tepsibe. A cipókat megkenjük vajjal, és újból egy óráig kelesztjük. Közben kétszer jól bekenjük tojással. Éles késsel erősen bevágjuk, és közepes tűznél barnapirosra sütjük.

II. Egy kiló langyos lisztet összekeverünk fél liter tejjel és öt deka élesztővel. Meleg helyen megkelesztjük, belevegyítünk két egész tojást, háromnak a sárgáját, húsz deka olvasztott vajat, tíz deka mazsolát, tíz deka cukrot, egy kanál rumot, öt deka mandulát és csipetnyi sót. Jól kidolgozzuk és, másfél-két óráig kelni hagyjuk. Elosztjuk, megfonjuk, tojással megkenjük, cukorral, mandulával meghintjük, és szép sárgásbarnára sütjük.

ÜNNEPI KENYÉR

Két és fél kiló langyos lisztet tálba teszünk, a közepébe beleöntünk nyolc deka tejben feloldott élesztőt, az élesztőbe belekeverünk egy kis lisztet, és kelni tesszük meleg helyre. Hat tojást elhabarunk és háromnegyed liter felforralt, langyos tejjel felöntjük, azt belevegyítjük a tésztának valóba, csipetnyi sót, negyed kiló cukrot, harmincöt deka vajat, tizenkét és fél deka hámozott, őrölt mandulát vagy diót, egy citrom lereszelt héját, húsz-harminc deka mazsolát is beleteszünk, kézzel jó tésztává dolgozzuk össze, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsibe tesszük és ismét kelni hagyjuk. Tojással megkenjük és forró sütőben megsütjük.

Hozzászólások: