9 egyszerű módszer arra, hogyan javítsd a szellemi egészségedet az új évben

Már csak egyet kell aludnunk és az új évben találjuk magunkat. Ha tartjuk a szokást, ha nem, magában mindenki átértékeli ilyenkor az évét és igyekszik fogadalmat tenni a jövőre vonatkozóan, mi az, amit folytatna és mi az, amit másképpen tenne. Ezek eléréséhez viszont szükséges, hogy mentálisan is a lehető legjobb állapotban legyünk.

Lássuk, ehhez mit kell tenni!

1. Tanulj meg figyelmet szentelni a jó dolgoknak az életedben
Ez nagyon nyilvánvalónak tűnhet, mégis elég nehéz összpontosítani rájuk, ha az elménk tele van zsúfolva az apróbb dogok miatti aggódással. Szerezz be magadnak egy szép kis jegyzetfüzetet, amiben van elegendő hely. Minden héten legalább kétszer vagy akár minden nap, ha úgy tetszik, jegyezz le ide olyan dolgokat, amelyek számodra pozitívak vagy szeretetteljesek voltak. A kis dolgok is nagyszerűek tudnak lenni, ha képesek vagyunk úgy tekinteni rájuk, legyen az egy kedves kutya simogatása vagy a napfelkelte látványa. Ha ezt szokássá alakítod, akkor sokkal érzékenyebb leszel arra, hogy a pozitív dolgokat meglásd az életedben, ez pedig a mentális egészséged javulásához fog vezetni.

2. Lélegezz lassabban
Az átlagos légzésszám felnőttek esetében körülbelül 16 légzés / perc. Gyakorold a lassú légzést minden nap, tudatosan próbáld meg csökkenteni a percenkénti légzésszámodat. Ez aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely úgy szabályozza majd testi funkciókat, hogy “nyugalmi” állapotba kerülj. A pulzusszám alacsonyabb lesz, és ezáltal csökken a szorongás.

3. Törekedj arra, hogy a pillanatban légy
Ez egy másik módja annak, hogy segítsük a gondolkodási mintáinkat. A javulással szemben fellépő minták közé tartozik a jövő miatti túlzott aggódás, a múlt miatti túlzott rágódás és a párbeszédek túlzott kielemzése, túlgondolása.

4. Ölelés
Ha a fizikai kontaktus számodra nem okoz problémát – nem baj, ha igen – próbálj meg többet ölelkezni. Ne feledd azonban tiszteletben tartani más személyes terét. Ha valaki ódzkodik a fizikai közelségtől, nem jelenti azt, hogy nem kedvel, csak éppen nem olyan kényelmes számára mások túlzott közelsége. Viszont az ölelés endorfint és oxitocint szabadít fel a szervezetben, amitől sokkal jobban érezzük magunkat.

5. Tudatosabb élet
Próbálj meg egy kis időt szánni ár reggel és este, hogy összpontosíts az előtted lévő napra és teendőidre, ugyanakkor számot vess magadban azzal, amit az adott napon elértél. Ez segíthet abban, hogy az életed feletti kontroll érzését növeld önmagadban. Akik ezt rendszeresen végzik, nagyobb elégedettséget éreznek az életükben.

6. Színes ruhák
Igen, tudjuk, hogy a fekete egy nagyszerű szín, de ha néha kevés színt is viselsz, az segíthet abban, hogy javuljon a mentális egészséged. Tanulmányok szerint az élénk színek viselése valóban növeli a dopamin, a pozitív érzéseket befolyásoló hormon felszabadulását.

7. További információ a színekről
Váltsd az számítógéped képernyőjének hátterét zöld árnyalatúra. Ez erőlteti meg legkevésbé a szemet és nyugtató hatással van, csökkenti a szorongást. A kék segít a hatékonyság növelésében és csökkenti a pulzusszámot.

8. Légy kreatív
Még akkor is, ha nem érzed úgy magad. Soha nem rajzoltál vagy festettél igazán? Próbáld ki! Szerezz be hozzá eszközöket és alkoss valami újat, amit kivitelezhetőnek gondolsz és stimuláló hatású az elmédre. Ez aktiválja az agyad és energiát ad. Ne feledd, nem kell, hogy tökéletes alkotás legyen, a szép színek összjátéka is tökéletes. Ezenkívül a kreativitás történhet rejtvények, szójátékok vagy sudoku megoldásán keresztül is, de akár a futási útvonalad újratervezése is megteszi. Ami neked működik.

9. Szorongásra alkalmazható általános módszer

Ezt a gyakorlatot rendszeresen alkalmazzák tanfolyamokon, terápiákon is. Csinálj magadnak egy időbeosztást, amelyen minden nap 15-20 percet adsz magadnak, hogy rágódj valamin. Add meg a lehetőséget magadnak arra, hogy aggódj, viszont légy benne biztos, hogy utána újra lesz mivel elfoglalnod magad. Próbáld meg elnyomni a késztetést, hogy túlaggódd a dolgokat nap folyamán. Ez a gyakorlat képessé tesz rá, hogy elnyomd a szorongást az idő múlásával és segít összpontosítani azokra a dolgokra, amelyekkel igazán szeretnél foglalkozni. Nem egyszerű, különösen az elején, de lehet, hogy ez az, amire szükséged van. Minél gyakrabban végzed ezt a gyakorlatot, annál jobban el tudod kerülni azokat a dolgokat, amikre valójában semmi szükséged.

Hozzászólások: