5 kritikus periódus a házasságban: ti hol tartotok éppen?

Bárhol is jártok, sok múlhat rajta, hogyan kezelitek a fellépő problémákat.

Kislánykorodban biztosan te is arról álmodoztál, hogy egyszer megismered a herceged, és miután habos menyasszonyi ruhában igent mondasz az oltárnál, boldogan éltek, míg meg nem haltok. Azután felnőttél.
Felnőttként már másképp láthatod a házasságot, hiszen időről időre szemben találhatjátok magatokat nehéz időszakokkal. Egy házasságban öt kritikus időszak szinte törvényszerűen előfordulhat, legalábbis így tartja Michele Weiner Davis házasságszakértő, számos könyv, többek közt a The Divorce Remedy szerzője, aki immáron 30 éve él együtt férjével, lehet hát némi rálátása a témára.

Az öt kritikus periódus

Az öt periódus, amelyet megnevez, nem a szokványos felosztás a rózsaszín ködtől annak eloszlásán át, az első gyereken keresztül annak kiröppenéséig. Ő kifejezetten kapcsolati szempontokat vesz sorra, a férj és feleség közti dilemmákat, amelyeket sokan túlreagálnak, pedig másképp is vehetnének. Véleménye szerint az öt szakasz a következő.

Első periódus

Ez az az időszak, amit úgy nevezhetnénk, hogy rózsaszín köd időszak ? ekkor a pár nemhogy nem szúrja ki egymás hibáit, rossz szokásait, az orránál sem lát tovább a szerelemtől. Itt még jelen van az újdonság varázsa, az izgalom, a tomboló kémia. A krízis itt még nem lép színre, csak készülőben van: ez az időszak készíti elő. Az első krízishelyzet ezen időszak szépsége miatt lesz olyan fájdalmas.

Második periódus

Amikor a rózsaszín köd kezd elszállni, akkor jön el a második periódus ideje, a legnehezebb krízishelyzeté. A pár rájön, a házasság nem is fenékig tejfel. Meglátják egymás hibáit, a zavaró apróságokat, feltűnnek az idegesítő szokások, szóba kerülnek nagyon fontos gyakorlati kérdések.
Ezen a ponton sokan kétségbeesnek, pedig ami történik, az teljesen természetes. Nem szabad megijedni tőle, vagy túlreagálni a dolgokat. Ebben az időszakban a feladat megtanulni együtt élni, együttműködni a mindennapokban, a számlák intézésétől kezdve a főzésen át egész a gyerekek neveléséig.

Harmadik periódus

Ebben a szakaszban a pár ráébred, mindent ezen a világon kétféle szemszögből lehet nézni: a férjéből és a feleségéből. Elindul a harc, ugyanis mindketten úgy vélik, saját véleményük a helyes ? a harc viszont kétféle kimenetelű lehet. Optimális esetben a pár nem ész nélkül veszekszik, hanem eszmét cserél, kommunikál, végighallgatva a másikat, és kompromisszumra jut. Rossz esetben mindenki csak a saját igazát hajtja, nem nyitott a másik gondolataira, ez pedig semmi jóra nem vezet. Ez a szakasz, ha a pár tudatosan tesz érte, sokat mélyíthet a házasságon.

Negyedik periódus

A negyedik szakaszra a pár már kiismerte egymást. Csendesebb időszak veszi kezdetét. Vitákra már kevesebbszer kerülhet sor, és talán nem is veszik őket olyan tragikusan, mint régen ? sőt, elnézőbbek is lehetnek egymással.
Erre a szakaszra, túl a harmadikon már megtanulhatták és beláthatták, egyikükkel sem egyszerű együtt élni, és kialakulhattak konfliktuskezelő technológiáik, amiket, mivel eljutottak idáig, sikerrel alkalmazhatnak.

Ötödik periódus

Itt zárul a kör. A házaspár ezen a ponton szembesül vele, hogy ismét ketten maradtak. A harcok már lezajlottak, béke és harmónia költözhet ismét kapcsolatukba, akárcsak a rózsaszín köd idején, csak annál jóval bölcsebb szívvel. A pár sok mindent megélt együtt, közös útjukra büszkék lehetnek. Életüknek minden apró mozzanata kialakult, bevált, jó értelemben véve megszokott módon zajlik a napok egymásutánjában, és mivel gyermekeik már felnőhettek, több idejük lehet ismét egymásra koncentrálni. A szerencsés pároknál ekkor indul el a második reneszánsz.
Hozzászólások: