11 HIBA, AMIT A MOSÁSKOR SZINTE MINDENKI ELKÖVET! ÍGY KELL JÓL MOSNI!

Van néhány szabály, amit muszáj betartani, ha valóban szép és tartós ruhatárat szeretnénk a mosás után is.

Tiszta mosógép

Nem kell minden mosás után kitisztítani a mosógépet, de évente kétszer ecetes vízzel üresen be kell kapcsolni, és utána kézzel kitisztítani az eldugott helyeket, különben szennyezi a ruhákat..

f5de3dc8e84c0c59327744dd3aea71b1

Folttisztítás

A leggyakoribb hiba, hogy dühödten dörgöljük a makacs foltokat, amitől egyáltalán nem tűnnek el, viszont a textilt örökre tönkretesszük. Ehelyett hagyjuk állni folttisztítóval, aztán ázné, és csak nagyon óvatosan dörzsöljük a ruhát.

84ee83725d50c36b9e43e4f32b4855eb-800x450

Rossz szétválasztás

Nagyon sokan csak a színre figyelnek, pedig legalább olyan fontos a textilminőség szerinti válogatás. Ágyneműt, törölközőt ne mossunk együtt a ruhákkal.

Cipzárak zárva, gombok nyitott

Annak érdekében, hogy ne sérüljön a ruha a cipzár mindig legyen felhúzva. Ez is védi a cipzár “fogait”. Ezzel ellentétben, a gombok legyenek mindig kigombolva, így később szakadnak le.

Túl sok mosószer

A több nem mindig jobb, és ez igaz a mosószerre is. Ha túl sok, akkor nem teljesen öblítődik ki a ruhából, ami fehér foltokat eredményez, tönkreteszi az anyagot. Ha bennmarad a gépben a mosószer, penészesedét okoz.

b16f9540edf7a537b6a94b4374eeae50-597x800

Inkább természetesen

A drága mosószerek helyett használjunk ecetet, citromlevet, szódabikarbónát, mosódiót, fehérítésre krétát. Jobban kímélik a ruhát, a környezetet és a pénztárcát is.

túl sok egyszerre

Igen, a leggyakoribb hiba a túltöltés, mert kevés az idő, energia. De természetesen ilyenkor sérül és piszkos marad a ruha.

Kézi mosás

Spandex ruházatot nem szabad mosni géppel. Meg a nagyon kényes anyagokat, ne legyünk lusták, a ruhák meghálálják, ha nem hajítjuk be őket a gépbe.

Paplan és párnák

Ha paplant, párnát mosunk, érdemes kétszer kimosni, mert a töltőanyagot nem járja át a mosószer.

törölközők

Nem szabad öblítőt használni a törölközőkhöz, mert elvesztik nedvszívó képességüket.

fehérnemű

A melltartókat, tépőzáras darabokat ne mossuk a többivel, mert kiszakítják a ruhákat.

Hozzászólások: