UNOD A MELEGET? ÚJ JÉGKORSZAK JÖHET, AKÁR ÉVEKEN BELÜL!

Az elmúlt időszakban több, egymástól független kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a következő évtizedben a globális felmelegedés helyett sokkal inkább egy új jégkorszak kialakulásától kell tartanunk.

Az eljövendő jégkorszakért a Nap ciklikus változása tehető felelőssé. A naptevékenység ugyanis nem egyenletes, és a következő években a Nap a csökkent aktivitás időszakába lép. Egyes jóslások szerint ez a csökkenés akár a 60%-ot is elérheti, mely a napfoltok teljes, több évtizedes eltűnésével is járhat.

shutterstock_83814211.jpg.600x0_q85

Ennek hatására a Földön jócskán lecsökkenhet a hőmérséklet, és olyan minijégkorszak veheti kezdetét, mint 1645-ben, ami egészen 1715-ig eltartott. Valentina Zharkova, a Northumbria egyetem matematika tanszékének professzora szerint ennek bőven megvan az esélye

shutterstock_91894466.jpg.600x0_q85

Ha valóban ránk köszöntene a jégkorszak, annak beláthatatlan következményei lennének. A teljes földi klíma megváltozna, hosszú évtizedekig csak alig-alig sütne a nap. A növényvilág átalakulna, sok faj akár végleg eltűnhetne a föld színéről, és kérdés, az állatok hogyan alkalmazkodnának a drasztikus hőmérsékletváltozáshoz.

Az új éghajlati viszonyok a társadalomra is elképesztő nyomást helyeznének. Komplett települések rekednének a hó és a fagy fogságában, szinte állandóan fűtenünk kellene, miközben energiahordozóink készlete véges. A mínusz 10 vagy akár mínusz 20 fokos dermesztő hidegben mindennaposak lennének a hótorlaszok, akadozna a közlekedés.

Nemcsak a közvetlen természeti, hanem a gazdasági hatások is elkeserítőek lennének. Gondoljunk csak az állandóan magas fűtésszámlára, az élelmiszerkészletek csökkenésére, és az ennek következtében folyamatosan emelkedő árakra.

Örüljünk tehát annak, hogy most még egyelőre nagy meleg és nyár van, és reméljük, nem válnak valóra a pesszimista jóslatok. 15-20 éven belül megtudjuk?

Hozzászólások: