TUDOD MI TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA 20 MÁSODPERCIG ÖLELSZ VALAKIT?

Az ember társas lény, szüksége van másokra, azok támogatására és igen, még érintésükre is! Régebbi kutatások igazolták, naponta legalább 17 érintésre van egy átlagos embernek szüksége embertársaitól ahhoz, hogy boldog kiegyensúlyozott életet életet éljen. De most kiderült, a hosszabb ölelés még ennél is több pozitívummal bír!

Két ember között elbúcsúzáskor, vagy a viszontlátás örömeként egy átlagos ölelés három másodperc szokott átlagosan lenni. Azonban kutatók valami érdekeset fedeztek fel: ha az ölelés 20 másodpercig, vagy tovább tart, testre és léélekre egyaránt mélyen és építő jelleggel hat.

A jelenség oka, hogy a jó ölelés egy oxytocin nevű hormont termel, amit “szerelmi hormon”-nak is neveznek. Ennek az anyagnak számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve. Az oxytocin többek között segít – ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat csillapítani. Ezt a nyugtató, természetes anyagot ingyen adjuk mikor valaki a karjaink között van, gyereket babusgatunk, kutyát vagy macskát kényeztetünk, a partnerünkkel táncolunk, vagy egyszerűen csak barátunkat karoljuk át. A szívverés összehangolódhat, a légzés együtt lassul és egy megnyugtatólebegés állapotába kerülhetünk csupán egy szeretett személy átölelésével.

Ráadásul a boldog házasság titka Dr. Ludwig Lowenstein pszichológus szerint négy ölelés egy nap. A pszichológus önmagukat boldognak tartó házaspárokat kért meg arra, hogy próbálják megbecsülni, mennyi időt töltenek együtt, így remélve, hogy megfejtheti a boldog házasság titkát.

Az eredményben végül az szerepelt, hogy minden párnak meg kéne próbálnia havonta legalább hét estét együtt tölteni otthon, illetve minden hónapban kétszer elmenni egy romantikus randira, természetesen egymással. A napi négy ölelés pedig kötelező kellene, hogy legyen!

Máris induljunk és öleljünk keblünkre valakit, legalább 20 másodpercig és azonnal érezni fogjuk jótékony hatását!

Hozzászólások: