TUDOD, HOGY MIT JELENT EZ A HEG A KAR FELSŐ RÉSZÉN?

Egészen biztos, már te is többször megkérdezted, hogy vajon miért van az kis heg az illetőnek a bal karján? Ha neked is van egy sebszerű hegesedés a karodon, de nem emlékszel pontosan rá – és az sincs már, akitől megkérdezd -, hogy mitől lett oda, az alábbiakban megtudhatod.

A bal felkaron levő kisebb vagy nagyobb heg, a himlő elleni oltás maradványa. Az 1980-as évekig a himlő elleni oltás egy kötelező ügy volt, ezért minden ember karján ott díszelgett a kis maradandó jel. Élő, legyengített varicella vírusokat fecskendeztek a szervezetbe annak érdekében, hogy az immunrendszer meg tudja védeni majd a szervezetet, ha ténylegesen támadna a bárányhimlő vírus. A vakcina beadása után az érintett bőrfelület néhány héten keresztül gyógyult. Ezután maradt egy kisebb vagy nagyobb heg, a szervezet immunitásától függően.

A vakcinát egy kétágú tűvel adták be, így az érintett bőrfelület nagyobb sokkot kapott. Amikor a tűk a bőrrel érintkeztek, felszakították azt, egy-egy kisebb adag védőoltás jutott a szervezetbe, és ilyenkor kisebb hólyag keletkezett körülötte. Az érzéken bőrű embereknél nagyobb hólyagok, dudorok keletkeztek. 6-8 óra múlva a dudor visszahúzodott, de a keletkezett heg, egy életen át megmaradt az ember bőrén.

Az 1980-as évek óta a himlő lekerült a hírhedt betegségek listájáról, így csak akkor szükséges oltást adatni, ha egy olyan országba utazunk, ahol még mindig jelen van a vírus, és veszélyesnek számít.

Hozzászólások: