Tippek paneleseknek

A fürdőszobai kozmetikumok, piperék, takarítószerek esztétikus tárolása nem kevés fejtörést okoz annak, aki panel lakásban él. A sokszor még 3 m2-nél is kisebb fürdőszoba egy részét a mosdókagyló, nagy részét a kád foglalja el, amit általában előlappal, csempézett fallal takarunk. De miért nem használjuk ki inkább ezeket a tereket?

Kád helyett zuhanykabin

Kicsit nagyobb beruházással könnyedén értelmes helyet takaríthatunk meg, ha kád helyett zuhanykabint építtetünk be szakemberekkel. Zuhanykabinnal nem csak helyet, de vizet és pénzt is spórolhatunk, hisz egy zuhanyzáshoz képest a kádban fürdés háromszor annyi vízigényű. Persze ez függ a fürdési szokásoktól is. Zuhanykabinokat ugyanakkor mindig lehet találni kifutó termékként, akár nálunk is, ezzel megint több ezer forintot lehet spórolni.

Kád alatti polcrendszer

Használjuk ki a kád alatti teret. A széles peremmel épített kád alatt levő (egyébként kihasználatlan) holt terület kiváló megoldást nyújthat az illatszercsomagok, szappanok, samponok és egyéb piperék tárolására felhasználásukig. A nagyobb kád alatti térből kikanyarított szekrényke alkalmas lehet a pót törölközők, vagy akár a szennyes ruhák tárolására is. Az így nyert, a kádig terjedő terület szabadon kihasználható a személyre szabott beépítéssel.

t-300x234

Csap alatti polcrendszer

Kihasználva a kád alatti teret, most a csap alatti térrel számolunk fel. Sokan tisztítószeres flakonokat, szemetest, mérleget tartanak alatta, mert más nem nagyon fér alá a csőrendszer miatt, ezek viszont nem túl esztétikusak. A mosdókagylókhoz már lehet kapni szebbnél szebb szekrénykéket, ahol van hely a lefolyócsöveknek. Egyedi megoldással akár még törülköző tartásra is fel lehet használni a mosdó körüli teret.

m2-300x298

Wc mögötti lemezfal

Aki panelban lakik, vagy valaha is lakott, az jól tudja, hogy a WC mögött található lemeznem túl szép látvány. Mit lehet ezzel tenni, hogyan tüntessük el?

  1. Dobjuk ki ezt régi, lejárt lemezt és gipszkartonnal vagy wedi-lemezzel készítsük el az új falat. Az a lényeg, hogy minden esetben könnyen ?bontható? legyen, vagyis néhány csavarral le lehessen venni probléma esetén. Amennyiben a vízóra is itt található, érdemes egy szerelőablakot építeni a falba, amin át könnyen leolvasható az óra. A gipszkarton ezután könnyen festhető bármilyen kívánt színre.
  2. Ez hasonló a fenti verzióhoz, csak gipszkarton helyett lambériából készül. Ez egy kicsivel drágább megoldás, mint a gipszkarton, és ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik. Itt is ügyeljünk a bonthatóságra a vízórák miatt.
  3. Ebben az esetben a lemez a helyén marad, viszont eltakarjuk egy kis mélységű, flakonok és tisztítószerek tárolására is alkalmas szekrénykével és újságtartó polccal. Ebben az esetben is figyelnünk kell rá, hogy ezek szükség esetén levehetőek maradjanak. Szekrény helyett választhatjuk a csak polcos megoldást is, például rattan kosarakkal kiegészítve, ami egységes megjelenést, teljes takarást és tárolóhelyet is biztosít egyszerre. Mindkét esetben arra figyeljünk, hogy a polcok ne legyenek túl mélyek, hiszen ez esetben az amúgy is szűk helyen könnyen beüthetjük a fejünket.

wc-225x300

Hozzászólások: