A testbeszéd irányítása

A non-verbális jelek minden apró kézlegyintésben, mosolyban vagy szempillantásban benne vannak. Sokszor nem is gondolnánk, hogy szimplán a társunk pupillájának változásából a tudatalattink mennyi következtetést von le. Noha ezek az apró jelek a belső érzelmek kivetülései, néhány praktikát megtanulva, előnyt is kovácsolhatunk tudatos használatukból.

tumblr_m9wfc3n8ng1rc0fd6o1_500

Vannak olyan jelek, amelyek nem csak ember specifikusak, melyek megfigyelhetők a csimpánzoknál és egyes majomféléknél is. Ilyen például a harag, a félelem és az öröm megnyilvánulásai.  Ám az ember ennél sokkal bonyolultabb teremtés, ugyanis képesek vagyunk olyan bonyolult emocionális jeleket is kifejezni és felismerni, amelyekre más faj képtelen. Vegyük például, ha a partnerünk keze izzad, le tudjuk vonni az egyszerű következtetést, hogy frusztráltnak vagy feszültnek érzi magát, esetleg bántja valami.

 

Az irányítható testbeszéd

Az alábbiakban felsoroljuk a legjobban irányítható és felismerhető testi jeleket, amellyel gördülékenyebbé teheted a kommunikációt magad és a társad számára is.

Sokan mondják azt, hogy magadat kell eladni, mielőtt kibontakoztathatnád a többi képességedet (self-branding-önmárkázás). Nézzük meg például, hogy a politikusok milyen gesztusokat használnak beszédjeikben ahhoz, hogy meggyőzzenek, és felejthetetlen benyomást keltsenek. A kihúzott testtartás magabiztosságot, büszkeséget sugároz, míg a leesett vállak félelmet, bátortalanságot tükröznek.  Ha a kezünket felfelé fordított tenyérrel szinkronban mozgatjuk vagy magunk előtt tartva összeillesztjük az ujjainkat szintén erős lesz a kiállásunk. Fontos a hangerő is, a halk beszéd egy fontos pillanatban, például egy állásinterjún, félénk benyomást kelt, ami nem túl vonzó egy munkáltató számára.

Testbeszéd a párkapcsolatban

Párkapcsolatok terén a testbeszéd alkalmazása sokrétűbb lehet. Ismerkedésnél nem árt tisztában lenni azzal, milyen jeleket is küldünk a kiszemelt felé. A széles mosoly és a haj babrálása talán az egyik legnagyobb női fegyver, ezzel felhívhatjuk magunkra a figyelmet. Ha felkeltettük a férfi érdeklődését, nagyon fontos a szemkontaktus fenntartása, ez érdeklődést sugall és bizalmat kelt partnerünkben. A társalgás megkezdése után a tenyerünket, ha partnerünk felé fordítjuk azzal nyitottságot jelzünk felé, ha kezünkkel megsimogatjuk állunkat vagy arcunkat azzal jelezzük, hogy érdekel és elgondolkodtat minket amiről beszél. A férfiak testbeszédében talán a legfontosabb az, hogy mindig a legfigyelemreméltóbb ember felé fordul a válluk és a mellkasuk, függetlenül attól, hogy merre néznek.

 

A hazugság jelei

Milyen árulkodó jelei vannak az apró füllentéseknek? Ha az igazság nyomába akarsz szegődni ezekre a nélkülözhetetlen ismeretekre mindenképpen szükséged lesz. A tudományos életben interperszonális megtévesztés elméletének a kidolgozásával Buller és Burgoon foglalkozott. A tudatos megtévesztések gyakran véletlen kiszivárgásokkal járnak. Háromféle típusát különböztetjük meg a hazugságoknak, az egyik a meghamisítás, amikor az információt teljesen átalakítja a beszélő, a második az elhallgatás, a beszélő bizonyos részeket kihagy a végleges történetből, végül pedig a mellébeszélés, amikor partnerünk megpróbál minden információt ködösíteni. Mivel a beszélgetés interaktív ezért a hazugságot tökéletesen fenntartani csak mentális erőfeszítéssel lehet, ennek következtében megjelennek az apró jelek: gyakori pislogás, kitágult pupillák, beszéd gyakori akadozása, hang felemelése- a meggyőzés növelésének érdekében, valamint például a különböző pótcselekvések alkalmazása. Az odafigyeléssel sikerülhet pár rejtett információra szert tenned, azonban vigyázni kell a túlzott gyanakvással, hiszen ellenszenvet válthatsz ki az emberekből így rányomva a bélyegét a legtöbb emberi kapcsolatodra.

Hozzászólások: