Szulejmán szerencsenapja

A mohácsi csata megnyerése egyben Szulejmán szultán szerencsenapja is lett. Augusztus 29-e Szulejmánnak és a török hadseregnek számos győzelmet hozott. A törökök erre a napra ma is úgy emlékeznek, mint a diadalok, győzelmek napjaira, a szultán nagy sikereket elérő szerencsenapjára Magyarországon, vagy mint egy talizmánra.

Sajnos a magyar történelem számára az augusztus 29-i dátumokat fekete napoknak tekintjük. Nézzük Szulejmán augusztus 29-i szerencsesorozatát Magyarországon.

  • 1521 augusztus 29.  – Hosszú, súlyos ostrom után Nándorfehérvár elesett. Ezzel megnyílt az út Magyarország felé.
  • 1526. augusztus 29. – A véres mohácsi-csata, ahol a magyarok veresége az önálló magyar államiságot is megrendítette. Ekkor esett el hazánk vezető rétegének színe-java élén II. Lajos magyar királlyal.
  • 1532. augusztus 29. ? Hosszú veszteséges ostrom után Jurisics Miklós tárgyalások útján Kőszeget névlegesen átadta Szulejmán hadainak.
  • 1541. augusztus 29. – A Buda alatt táborozó Szulejmán janicsárjai harc nélkül, csellel bevették Budát.

61b2457bd26e807bc7886562638d9f31_L

Ezzel megszűnt az önálló magyar királyság, az ország három részre szakadt. Egy bő héttel elcsúszott Szigetvár ostroma, mert 1566. augusztus 29 helyett, csak 1566. szeptember 8-ra sikerült bevennie a töröknek. Zrínyi Miklós kirohanásával, török győzelemmel befejeződött Szigetvár ostroma, ami Szulejmán számra már nem volt szerencsenap csak a török hadseregnek, hiszen a szultán néhány nappal a győzelem előtt meghalt. Szulejmán halálával a szerencsesorozat nem ért véget, mert:

  • 1602. augusztus 29-én – a török janicsárok visszafoglalták a keresztény seregek által a tizenöt éves háború során elfoglalt Székesfehérvárt.
  • 1660. augusztus 29-e – Többszöri sikertelen ostrom után ekkor sikerült a török seregeknek elfoglalni Nagyváradot, mellyel Erdély kulcsa a kezükbe került.

A törököknek Magyarországon hat győztes csatájuk is augusztus 29-hez köthető, ami miatt ezt a napot Szulejmán szerencsenapjának is hívják a török hagyomány szerint.

Hozzászólások: