Számít, hogy honnan jöttél! Te honnan indultál ??

Számít, hogy honnan jöttél!

Óvodában megtanulod, hogy mi az, hogy irigység, megtanulsz veszíteni. Az iskolában megtanulsz csúnyán beszélni, csalódni, küzdeni, hazudni? A munkahelyeden megtanulod, mi a felelősség, a küzdés.

familz-1024x768

Mindenezek hozzávezetnek ahhoz, hogy ki lesz majd belőled. Napról-napra formálod a személyiséget, néha pozitív, néha negatív irányba, attól függően éppen kik vesznek körül. De mi van bennünk? Mi az ami hozott, ami a családból ered és soha, de soha nem tudsz megszabadulni tőle? Miért van az, hogy aki rossz családban nő fel ugyanazt az életet fogja választani, mint a szülei?

Mert ez a példa. Mert a legfontosabb és legfolyamatosabb behatás ami ér minket, a hozzánk legközelebb állok életstílusa.
Gondolom nem kell statisztikákat gyűjtenem arról, hogy mennyien vannak olyanok, akiknek a szülei nagyon rossz kapcsolatban voltak és később a gyerek is ugyanazokat a hibákat követi majd el. Akinek alkoholista volt az édesapja nagyon-nagy a valószínűsége annak, hogy majd  ő is olyan férjet választ magának. Persze nem tudatosan. Gondolj csak bele? kiskorodban ha hazaértél ? bármilyen is volt a légkör ? otthonnak hívtad. Amíg nem találkozol más emberekkel, azaz egy új közösségbe nem kerülsz,  kb. 3 éves korodig  azt mondják, hogy eddig a legtöbb alapja a személyiségednek már kialakul.
?Kohut (tárgykapcsolati teoretikus, selfpszichológus) szerint a személyiség alakulása szempontjából kritikus fejlődési szakaszok a legkorábbi életévekben vannak. Társkapcsolatok nélkül nem tud kialakulni az az individualitásélmény, amelyben énként, selfként élhetjük meg magunkat. Az én kialakulásában legfontosabb szerepet játszó interakciók 2-3 éves korig lezajlanak.?

segfsgsgsd-205x300

Kialakul a biztonságérzeted, megtanulod mit jelent az, hogy szeretnek ( még ha annyira rossz környezetből származol, akkor is számodra az jelenti a szeretet amit akkor kaptál, mert nem volt más).

És ez örökre beleivódik a tudatodba, amit nagyon-nagyon nehéz lesz elfelejteni. Kitörni belőle pedig még nehezebb.
Azok a nők, akinek édesanyja nem egy stabil házasságban élt, több férfi is szerepet játszott az életében, a lánya is nehezen fogja megtalálni magának az igazit általában. Persze mindig vannak kivételek.
Akik azonban egy olyan környezetben nőttek fel, hogy a szüleiknek teljesen jó házasságuk van, pár hosszabb kapcsolat után végleg megtudnak állapodni.

Ismerek egy lányt. Lassan 3 éve van együtt a barátjával, aki már nem egyszer ütötte meg.
Ő még mindig vele van.
Nem naponta, de sokszor megfordult náluk nem kedvelt vendégként az erőszak. 
Ő még mindig vele van. 
Nem tud elszakadni, mert szereti. Meg persze a szerinte a fiú is őt. 

A lány egyik vasárnap elment a nagymamájához és a múltról beszélgettek. Kiderült, hogy az  apukája régen sokszor bántotta az anyukáját. 
Ők egyébként még mindig együtt vannak.

? a fiú elment pszichológushoz, kiderült, hogy a nagyobb testvérei folyamatosan elnyomták kiskorában, ezért lett erőszakos. A lány pedig azt látta otthon, hogy a nőnek az a szerepe, hogy tűrjön.
Még együtt vannak és változni próbálnak. Majd kiderül, mennyire megy. De ők már tesznek érte.

largedsgsa-200x300

Az önértékelési zavarral küszködők kiskorukban kevés dicsértet, a csendesebb típusúak pedig kevés teret kaptak saját maguk kifejezésére.

Tudod, ha felismered, hogy ők, a szüleid, akiknek köszönheted a létezésedet, szerinted valamit nagyon csúnyán elrontottak, tegyél ellene, hogy te ne legyél majd olyan. Nehéz? Igen, nagyon nehéz!

Dolgozod fel a traumákat, amik értek, mert ha nem teszed meg, az a légkör vissza fog téged is húzni. Lehet, hogy most azt mondod, hogy ez lehetetlen, de akkor mesélj nekem majd 30 év múlva. Persze legyen igazad, ne történjen így. De én nagyon-nagyon sok embernél látom, hogy ez már így lett. Kemény munkával és maximális önismerettel tudsz ellene tenni.  És meg kell tenned saját magadért és majd a születendő gyermekeidért.
Tudd meg, hogy honnan jöttél és minden negatív dolgot elemezz ki, vedd észre, hogy mik azok a rossz tulajdonságaid, amik tőlük ragadtak rád és szüntesd meg őket. Mert képes vagy rá. Mindannyian egy boldog családot szeretnénk magunkat és ezt meg is érdemeljük. Nem kell, hogy hibátlan legyen, de az igen, hogy szeretet uralkodjon. Ezért csak Te tudsz tenni és nem majd egyszer, hanem már most el kell kezdeni.

Hozzászólások: