Sosem látott információs fegyverrel látná el az államot az új, ujjlenyomatos személyi

Januártól igényelhető az új, biometrikus azonosítóval is ellátott személyi, ami számos okmány szerepét átvenné, ugyanakkor sosem látott mértékben koncentrálná egy személy közlekedésrendészeti, rendőrségi, állampolgári és egyéb adatait. A hétfőn közzé tett javaslatot csütörtökig véleményezheti a társadalom. Az ezredforduló környékén alkotmánybírósági határozat akadályozta meg a hasonló adatintegrációt.

Januártól igényelhető az új elektronikus személyi igazolvány, amely már ujjlenyomattal is azonosítja az állampolgárokat ? derült ki a Kormány.hu-n közzétett törvényjavaslatból. Az új okmányt nem kötelező jelleggel vezetnék be.

Napi.hu cikke szerint az új kártya kiváltaná a TAJ-kártyát, az adóigazolványt, és akár közlekedési bérletnek is megfelelne, és erősebben védené az adatokat. A jelenleginél biztonságosabb okmány az EU-tagállamokban is érvényes lenne, így belső útlevélként is szolgálhatna.

image (3)

Az új okmányt a biztonság kedvéért biometrikus azonosítóval is ellátnák. A chipbe nem csupán a tulajdonos digitális ujjlenyomata kerülne, hanem ide kerülhet az e-aláírás is.

Az e-személyi információbiztonsági feladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el. Ez eddig is így volt, ám az új javaslat lehetőséget adna rá, hogy a biztonsági ellenőrzésben a nemzetbiztonsági átvilágításon átesett piaci szereplők is részt vegyenek.

Információs csodafegyver?

Az új javaslat ugyanakkor eddig nem látott információs fegyverrel látná el az államot. Egy úgynevezett összerendezési kóddal ugyanis összefésülhetnék az adott személlyel kapcsolatos valamennyi nyilvántartást ? idegenrendészeti, lakcím-, adóhivatali, társadalombiztosítási, közlekedésrendészeti és rendőrségi ügyek válnának így egyszerre nyitott könyvvé több állami adatfelhasználó számára.

Az ezredforduló környékén a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok miatt még nem volt megvalósítható az adatok ilyen mértékű koncentrálása, pedig már akkor is próbálta elérni az első Orbán-kormány, hogy összedolgozzák az adóhivatali és tb-rendszereket. Az Ab akkor kimondta: az egyén jogai előbbre valóak az állam érdekénél.

A javaslat még a kormányzati vita előtt nyilvánosságra került, de a társadalmi szereplők a hétfőn nyilvánosságra került javaslatot csak csütörtökig véleményezhetik.

Hozzászólások: