Pocakosan is fitten ? Mit sportoljon ha kismama?

A pozitív terhességi teszttel együtt jönnek az örömkönnyek, mindenki boldog, hogy végre bővül a család, aztán hirtelen elfog minket a kétségbeesés, hogy akkor mostantól úgy fogunk kinézni, mint egy elefánt és kidobhatjuk az összes szexis ruhánkat a szekrényből. Rögtön beszerzünk egy-két terhestorna DVD-t és elhatározzuk, hogy innentől kezdve minden nap tornázni fogunk. De vajon mit és mennyit mozoghat egy kismama?

sport1_inspired-essex_co_uk_620x385_2015

A sportolás veszélyei

A terhesség elején, a beágyazódás folyamata miatt ajánlatos elkerülni a különböző, méhtraumát okozó sportágakat, mint például a síelés és a lovaglás. Az úszással is óvatosnak kell lenni, a fertőzésveszély kialakulása miatt. Tény, hogy a terhesség első szakaszában a medencecsontok védik a magzatot, ha esetleg az anyuka egy picit veszélyesebb sportot űzne. A terhesség előrehaladtával a medence azonban már nem veszi körül a babát, így nagyon fontos, hogy ne csak a terhesség elején vigyázzunk magunkra. Nem kell teljesen kiiktatni a mozgást az életünkből, de mindenképpen oda kell figyelni a sportolás testünkre gyakorolt hatásaira. Semmiképpen ne terheljük túl magunkat és ha úgy érezzük, hogy a sport már nem esik jól, esetleg rosszul érezzük magunkat közben vagy utána, inkább ne kockáztassunk és hagyjuk abba.

Ajánlott és kerülendő mozgásformák

A testmozgás fokozza a vérkeringést, az izmok rugalmasságát és csökkenti a terhességi diabétesz kialakulásának az esélyét. Segít a terhesség utolsó heteiben jelentkező alvászavarokon és javítja a közérzetet is. A síelés, a lovaglás és a snowboard azok közé a sportok közé tartozik, amelyektől kifejezetten eltiltják a kismamákat, hiszen itt a legnagyobb az esés veszélye. Az úszás és a vízi aerobic sem ajánlatos, itt a fertőzésveszélytől kell tartanunk. Elsősorban a kismamajóga, a biciklizés, a kocogás és a séta az, ami nem árt a mamának és a babának.

Ha a kismamának egészségügyi problémái vannak

Ha a kismama szívritmuszavarral küzd, érdemes felkeresni a kardiológus kezelőorvost, aki felméri, hogy az adott szívritmusprobléma milyen rizikót jelenthet a terhességre. Ilyenkor általában a sok pihenés a javasolt, így csakis a kisebb intenzitású mozgásformák jöhetnek számításba, mint például egy kellemes, lassú séta. Azok, akiknek terhességi magas vérnyomásuk van sincsenek eltiltva a sporttolástól, a negyedik hónaptól kezdve azonban célszerű elkerülni a gyors helyzetváltoztatásokat és hanyattfekvő helyzetben minden lábgyakorlatot, ilyenkor, a magzat súlya miatt ugyanis lelassulhat a vér visszajutása a szívbe.

Sportolás közbeni méhösszehúzódások

Ha sportolás közben méhösszehúzódást érez a kismama, nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a mozgás befejeztével sem szűnnek az összehúzódások és rendszeressé válnak, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Testünk jelzései

A lényeg, hogy bármilyen mozgásformát válasszunk is, figyeljünk testünk jelzéseire, mert ha elővigyázatosak vagyunk és az orvosunk is megengedi, akkor a baba is és mi is örömünket fogjuk lelni a mozgásban.

happy_happyherbcompany_com_620x385_2015

Hozzászólások: