OSZD MEG! ÍGY ISMERD FEL A STROKE-OT! ÉLETMENTŐ LEHET!

“Egy kerti partin a barátnőm elejtett egy tányért, és nemsokkal utána meghalt.

Egy kerti partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Ilyen esetben mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülhetnek, lebénulhatnak, és ekkor újra kell tanulniuk beszélni, járni stb., sok mindent, mint gyermekkorban.”

STROKE (angol összefoglaló kifejezés, ejtsd: sztrók), ami magyarul akut agyi érkatasztrófát jelent: az agy elegendő oxigéndús vérrel való ellátásának (sokszor katasztrófikus) lelassulásából eredő működészavar, ami elsősorban a vérellátó erek érelmeszesedés okozta eldugulásának, vagy az ezáltal megkeményedett véredényfal megreped(ez)ésének következményeként áll elő.

Ilyenkor a betegnek sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége, ami 3-4 óránál tovább nem várhat. A környezet részéről tanúsított normális viselkedés tehát nem lehet más, mint a beteg azonnali nyugalmas helyzetbe tételével egyidejűleg a mentők segítségét kérni és a beteget sürgősséggel a legközelebbi kórházba szállítani. A „baleset” pontos okának meghatározásánál sokkal fontosabb, hogy a beteg sürgős kezelésben részesüljön. A hirtelen beállott balesetet – amit a köznyelvben agyszélhűdés, agyinfarktus, agyvérzés, gutaütés, szélütés néven, akut agyi érkatasztrófa kifejezéssel vagy angol szóval stroke-ként is ismernek – késedelem nélkül kezelni kell, és ezzel az érkatasztrófa következményeinek gyógyulási, túlélési statisztikáját jelentősen megjavíthatjuk.

A neurológusok azt mondják, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdhetik kezelni, (szerencsésebb esetekben) teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondják, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata maradandó, súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

stroke720480

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M….. B……E……

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km – mutatott rá Csiba László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában.

Magyarországon évente 30-40 ezer új stroke-os eset fordul elő és 18 ezren halnak meg szélütés következtében. Minden negyedik eset 60 év alatti embert érint.

Egy kardiológus szerint, ha mindenki megosztja ezt a bejegyzést és legalább 10 ember az ismerősei közül szintén megosztja, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.

Én megosztottam!
Te megosztod?? Nagyon remélem!

Hozzászólások: