Olcsón és egészségesen

Bár az egészséges életmód alapja a rendszeres mozgás, a helyes táplálkozásról sem szabad megfeledkezni! Ez azonban gyakran költségesnek tűnhet, ugyanis a bioélelmiszerek, a cukormentes változatok általában drágábbak, mint hizlaló társaik. Szerencsére létezik néhány trükk, amivel a pénztárcánk vastag, mi pedig vékonyak lehetünk!

Olcson-es-egeszsegesen_8606c0be3578236c40f339b0ed153fcb

1. Olcsó fehérjeforrások

A fehérje minden étkezés alapja. Energiát nyerünk általa, ezért elengedhetetlen, még diéta idején is. Persze a húsról sem szabad lemondani, de szerencsére léteznek olcsó és tápláló fehérjeforrások, melyeket bármikor bevethetünk: ezek közé tartozik a tojás és bizonyos sajtfélék, melyek szerves részét képezhetik egy egészséges diétának.

 

2. Fagyasztott gyümölcsök és zöldségek

Bár a fagyasztott gyümölcsök állítólag kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, azért van néhány jó oldaluk is. Például időt spórolhatunk meg, hiszen nem kell megmosni, szeletelni, pucolni, felvágni őket. Emellett bármekkora kiszerelésben beszerezhetjük őket, nem kell attól tartani, hogy ránk rohad, mivel a fagyasztóban hosszú ideig eláll.

 

3. Vásárolj többet egyszerre!

Ha van olyan zöldség vagy gyümölcs, amit rendszeresen fogyasztunk, érdemes többet beszerezni belőlük. Főleg, ha akciós! Szükség esetén a maradékot hűtőben, fagyasztóban is el lehet raktározni, és akármennyit veszünk, nem pazarlás, hiszen előbb-utóbb úgyis szükség lesz ezekre az ételekre. Ha naponta akarunk zöldséget fogyasztani, legalább nem kell mindig a boltba rohangálni érte.

 

4. Ügyelj az akciókra!

Mint már szó esett róla, érdemes többet felhalmozni abból, ami akciós, és sokáig eltartható. És ami még remek, hogy a nagyobb áruházakban sokszor tartanak egymáshoz csatolható akciókat ? például akkor akciós a csirkemell, amikor a saláta mix és az öntet is. Ezeket érdemes kihasználni, hiszen máris megvan a napi menü!

 

5. Csak azt vedd meg, ami kell!

Ami mindig kell, abból lehet többet venni, de a ló másik végére sem érdemes átesni. Sokszor sajnos nehéz ellenállni a marketingfogásoknak, főleg amikor már a harmadik polcon jön szembe ugyanaz a nugátos tejcsokoládé, de az ember egy intelligens lény, aki igenis el tudja dönteni, mire is van igazán szüksége!

 

6. Csomagolj előre!

Rengeteget lehet spórolni azzal, ha az ember otthonról visz magának uzsonnát iskolába, munkába, vagy akár egy kirándulásra. Máris többszáz forint plusz, ha csapvizet palackozunk vagy finom teát készítünk! Arról nem is beszélve, hogy legalább pontosan tudjuk, mi kerül az általunk hozott ételbe!

 

7. Biokertészkedés

Akinek van kertje, annak mondani sem kell, mennyire hasznos a ház mögött termesztett burgonya, paradicsom, vagy répa. Hát még az édes gyümölcsök! Bár sok meló van benne, hosszútávon elég jól lehet spórolni vele. Egyébként, ha kertje nem is, de erkélye, konyhája talán többeknek van ? ezeket is jól ki lehet használni. Legalább egy kis petrezselymet, kaprot, sőt, paradicsomot is lehet kisebb konyhakertekben termeszteni.

 

8. Kisebb üzletek

Bár már szó esett a hipermarketek csodás akcióiról, azért sokszor az se hátrány, ha az ember kisebb boltokban vásárol. Egy jó zöldséges például aranyat ér! Az árkülönbség többnyire elenyésző, a termék ugyanolyan minőségű vagy még jobb, viszont nem veszünk el a rengetegben, így nem fenyeget az a veszély sem, hogy felesleges árut pakolunk a kosárba!

Hozzászólások: