NÉHÁNY DOLOG A HAZUGSÁGRÓL

Bizonyára már veled is előfordult, hogy hazudtál, vagy legalábbis ferdítettél a valóságon.Egy őszinte embernek körülbelül 1,2 másodpercre van szüksége reagálni egy általános kérdésre, szemben az 1,8 másodperccel melyre egy kitalált, gyors válasz megadására van szükség. A szakértők szerint a legtöbb ember részéről három hazugság hangzik el, minden 10 percben, és ebbe még nem tartoznak bele a “romantikus” igazságok, az elhallgatások és a túlzások.

De miért hazudunk?

A legtöbb hazugság valakinek a dicsérete. Munkahelyen, társaságban sokszor dicsérünk valakit, akitől függünk, vagy akitől szeretnénk valamit, és ezt az esetek nagyon kis részében gondoljuk komolyan.

De hazudunk, hogy kimeneküljünk egy szorult helyzetből, vagy mert fel akarunk vágni, vagy csak azért, hogy figyeljenek ránk, vagy kisebbségi érzéseink elfedésére, de hazudunk hogy ne haragudjanak ránk, vagy hogy elkerüljük a zavart, például egy felelősségrevonás alkalmával.

Hazudunk nyereségvágyból, vagy mert arra tanítottak gyerekkorunkban, de akkor is hazudunk, ha el akarjuk kerülni a veszekedést, és azért is, hogy ne gondoljanak gyengének, Hazudunk, hogy egy problémamentes kapcsolatot fenntartsunk, és hazudunk, mert olyannak akarjuk mutatni magunkat, amilyenek nem vagyunk.

Hogyan vegyük észre, ha valaki hazudik nekünk?
Ha azt szeretnéd, hogy elkapj valakit, amikor hazudik, akkor nem kell mást tenned, mint, hogy alaposan vizsgáld a szemét, amikor beszél. A hazugok, a hazugság elmondása közben, különböző képpen pislognak a beszéd alatt és rögtön azután– állítja egy portsmouth-i Egyetem tanulmánya.  ?
„Az emberek, a hazugság elmondása közben, nagyon ritkán pislognak, viszont miután befejezték, a pislogás, a szempillák verése, a 8-szorosára nő, a normálisnál. ” Érdekes, ahogy a pislogás különbséget tud tenni a hazugságot vagy igazságot mondók között”- mondta Sharon Leal a tanulmány társszerzője.
Pszichológusok úgy vélik, hogy ez az új felfedezés hasznos lehet olyan munkaterületeken, akár szakmai környezetben, ahol a hazugság megállapítása szükséges a bűnös és az ártatlan között. Úgy tűnik, hogy a tettes túlzott hangsúlyt fektet a hazugság elmondására, ezért pislog kevesebbszer, miközben az ezt követő reakció (gyors pislogás), lényegében a feszültséget vezeti le, mely a hazugság elmondása során halmozódott fel benne.

Hozzászólások: