Milyen színű a nyelved, ez a betegség bújkál benned!

A jó egészségnek örvendők nyelve rózsaszínű és nedves, felszíne egyenletes, és apró szemcsék mutatkoznak rajta. Az ettől eltérő minden apró változásra oda kell figyelni. Ha bármi zavaró jelenséget tapasztalsz, azzal foglalkoznod kell, különösen akkor, ha fájdalmassá válik, ég, lepedékes lesz! A legkisebb tünet is felhívhatja a figyelmet valami más, akár komolyabb bajra.

nyelv

Afta a nyelven

Apró, fájdalmas, vörös zónával körülírt fekélyek, amelyek a nyelv kerületén is végigfuthatnak – ez az afta. Okát nem ismerjük. Fogorvosi beavatkozás vagy akár a legkisebb szájüregi sérülés után is előfordulhat. Néha bizonyos ételek váltják ki: szárított vagy savas gyümölcsök, csonthéjasok (például dió, mandula), egyes sajtfélék, paradicsom. A stressz is közrejátszik felbukkanásában.

Mit tehetsz?

Az afta nagyjából 10 nap alatt gyógyul, de ennek folyamatát felgyorsíthatod helyi kezelésekkel: fertőtlenítő szájfürdővel, zsálya- és kamillateás öblögetéssel, krónikus afta esetében grépfrútmagcseppes ecseteléssel és szájöblítéssel. Megelőzésképpen néha B12 vagy B6-vitamin szedése is hasznos lehet. Hatásos kiegészítő még a lizin, a C-vitamin és a béta-karotin szedése.

Fehér lepedékes nyelv

Az egyébként élénkpiros nyelven fehér, krémszerű lepedék jelenhet meg. Általában szájpenész, a candida gombacsalád egyik faja által okozott fertőzést jelez. Gyakran jelentkezik olyan esetben, amikor az emésztőcsatornában felborult a baktériumflóra egyensúlya. Általában fertőzések megszüntetésére alkalmazott antibiotikum-kúra váltja ki. A kórokozó gomba különösen gyorsan szaporodik újszülötteknél, valamint olyan pácienseknél, akiknél az immunrendszer működése meggyengült: az idősebb korosztály képviselőinél, AIDS-betegeknél.

Mit tehetsz?

Minden rendbe jön, ha minimum három héten át gombaellenes diétát tartasz (a Candida-gomba megújulási ideje három hét). A kezelést kiegészítheted szódabikarbónás és nem keserű grépfrútmagcseppes szájfürdővel. A normál flóra regenerálására szedj tejsavbaktérium-kapszulát.

Világos színű nyelv

Ha nyelved elveszíti egészséges, rózsaszín színét, valószínűleg valamilyen hiány lépett fel a szervezetedben. Ez általában a tél végén, valamint hosszabb ideig tartó betegségek esetén fordul elő, hiszen ilyenkor kimerülnek vitamintartalékaid. Ugyanakkor gyanakodhatsz alacsony vérnyomásra, illetve vashiányra is.

Mit tehetsz?

Mindenképpen nézesd meg vérképedet, nem árt, ha vitamintesztet is végzel. Igyekezz minél több gyümölccsel és zöldséggel pótolni a hiányt, de a tablettás vitaminokról is érdeklődj orvosodnál.

Száraz nyelv

Ez főleg azoknál fordul elő, akik nyitott szájjal alszanak. Jelezheti kiszáradási folyamat kezdetét vagy a nyálmirigyek nem kielégítő működését. Oka többféle lehet: túlzott stressz, időskor, helyi sugárkezelés, bizonyos gyógyszerek. Az orrdugulás vagy tüdőbetegség miatti szájon át történő légzés is kiszárítja a nyálkahártyát és a nyelvet, de a kávé és a tea is szárító hatású.

Mit tehetsz?

Alkalmazható a nyáltermelődést elősegítő spray is, de fontosabb a kiváltó ok megkeresése és rendezése. Orrduguláskor gyors segítség lehet a váltott orrlyukú légzés. A bőséges folyadékbevitelről se feledkezz el! Ne dohányozz, ne igyál kávét, csersavas teát!

Sötétvörös színű nyelv

Ahogy a világos nyelv például az alacsony vérnyomást jelzi, a sötétvörös színű a magas vérnyomás hírnöke lehet. De utalhat valamilyen gyulladásos betegségre is.

Mit tehetsz?

Mivel a különböző, fűszeres ételek vagy pirosas italok ? mint amilyen a vörösbor ? is megszínezhetik nyelvedet, érdemes többször ellenőrizni a színét, mielőtt kétségbe esnél. Ha viszont egy vagy több napig is megmarad nyelved természetellenes színe, mindenképpen látogasd meg háziorvosodat, hogy elküldhessen a szükséges vizsgálatokra. Mind a gyulladásos betegségeket, mind pedig a magas vérnyomást komolyan kell venni.

Fájdalmas nyelv

Égető, fájdalmas érzés, rossz szájíz. A  ?glosszodínia? (nyelvfájdalom) nevű tünettel gyakran fordulnak orvoshoz. A vizsgálat legtöbbször nem mutat ki semmilyen elváltozást a nyelven. Ezt a rendellenes jelenséget elsősorban idegrendszeri panaszokkal küzdő felnőttek és változókorban lévő nők tapasztalják.

Mit tehetsz?

Szájöblítéssel lehet enyhíteni a tüneteket, a fájdalmat. Rágógumi használata, vagy a fogkrém lecserélése is segíthet. Keress fel homeopátiában jártas orvost, mert több homeopátiás szer is képes enyhíteni, megszüntetni a tüneteket.

Égő nyelv

Az égő nyelv általában A-, illetve B-vitamin hiányára, hormonális változásokra, vérszegénységre vagy akár cukorbetegségre utal. A panasz sokszor nehezen megszüntethető, mert az égő érzést okozó betegségek csak súlyosabb stádiumban jelentkeznek ezzel a tünettel, tehát kezelésük is hosszabb időt vesz igénybe.

Mit tehetsz?

Az égő nyelv otthoni kezelése nem javallott, minden esetben fordulj vele szakemberhez. Mivel a tüneteket nem a nyelv megbetegedése okozza, a helyi kezelés nem jelent megoldást.

Hozzászólások: