MI AZ AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA ÉS, HOGYAN KEZELHETŐ?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokakat érintő probléma. Amerikai kutatók szerint, a megfázás után a leggyakoribb betegség. Mi is ez pontosan? Az IBS nem más, mint egy bélprobléma, ami hasmenéssel, székrekedéssel, hasfájással járhat. Kiváltó okai között a stresszt, különféle ételeket és italokat tartanak számon.

A pszichológusok azt mondják, hogy IBS esetén nem szabad pánikba esni, mert ekkor egy ördögi kör alakul ki. A beteg folyamatosan feszült, így a stressz hatására felerősödnek az IBS tünetei. Amikor fellép a hasi fájdalom, a megnyugvásra kell törekedni. Máskor is volt már ilyen és el fog múlni, a beteg nem hal bele, hiszen ez nem egy halálos betegség. A stresszt tehát le kell küzdeni, nem szabad a betegség miatt idegeskedni, mert csak tovább romlik a helyzet és lassabban múlnak el a tünetek. Amikor a fájdalom jelentkezik, meg kell próbálni másra gondolni. A stressz hatására az ember megfeszíti a beleit, de ettől a fájdalom csak még erősebb lehet.

irritabilis-belszindroma

A kezelése:

 • Érdemes étkezési naplót vezetni, mivel a stresszen kívül bizonyos élelmiszerek és italok is hozzájárulnak a panaszokhoz. Ha meg van, mely ételek okozzák a problémát, azokat kerülni kell.
 • Fogyasszunk sok rostos ételt. Sok esetben ettől az egyszerű változtatástól is enyhülnek a tünetek. A zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak mind rostban gazdagok, érdemes ezeket beépíteni a mindennapi étkezésbe, csak úgy mint a zabkorpát. A székrekedés és a hasmenés is csökkenthető a rostban gazdag táplálékokkal. Lassan vezessük be a rostos ételeket a táplálkozásunkba, ne terheljük le a gyomrot.
 • Amennyiben az IBS miatt szorulás alakul ki, érdemes a rostos ételek mellett darált útifűmagot fogyasztani. A hashajtók helyett ez jó megoldás lehet, mivel természetesen stimulálja a bélműködést, így nem kell a hashajtók mellékhatásától és a hozzászokástól félni.
 • Több folyadékot kell fogyasztani. Ahhoz, hogy a belek jól tudjanak működni, elegendő mennyiségű folyadékra van szükség.
 • A kutatók szerint a tejtermékek is hozzájárulhatnak a tünetekhez. Pár napig ne fogyasszunk tejtermékeket, ha ez idő alatt nem jelentkeznek tünetek, akkor érdemes kihagyni az étrendből. Egyes orvosok szerint a laktózérzékenység tünetei hasonlítanak az IBS esetén fellépő panaszokra, így lehet, hogy a beteg laktózérzékeny és ha a tejtermékek fogyasztását kerüli, a bélpanaszok is enyhülnek.
 • A zsíros ételek fogyasztásának csökkentése is segíthet. A zsíros élelmiszerek fokozzák a bélösszehúzódást, ami kiválthatja a panaszokat.
 • A kávét megéri kerülni. Az orvosok többsége azt mondja, hogy érdemes áttérni a koffeinmentes kávéra, ez kevésbé terheli meg a gyomrot, mint a koffeines változata.
 • Az alkohol nem tesz jót a gyomorbántalmaknak, tehát érdemes kerülni.
 • A kutatók szerint a dohányzás, vagyis a nikotin is hozzájárulhat a panaszok kialakulásához. A dohányzást és a leszokást segítő nikotinos rágógumikat sem ajánlják.
 • A rendszeres étkezésre figyelni kell. Nem mindegy, hogy mit és milyen rendszeresen eszünk. Naponta többször keveset érdemes enni, így kímélhetjük a gyomrunkat és a panaszok is enyhülhetnek.
 • A nők esetében a menstruáció idején felerősödhetnek a tünetek, ilyenkor a fájdalomcsillapító segíthet.
Hozzászólások: