Meg­döb­bentő té­nyek a ter­hes­ség­ről

Nyil­ván sok min­dent tudsz a ba­ba­vá­rás idő­sza­ká­ról, de bi­zo­nyos dol­gok­ról hmmm…nem illik be­szélni. Tehát vág­junk bele: ken­dő­zet­le­nül a ter­hes­ség­ről!

40 hétig nő a pocak – de ez a papírforma

A terhesség 9 hónapot, pontosabban 40 hetet felölelő időtartam. Csakhogy a magzat néha nem akar tudomást venni erről az adatról. Így a babák egy része hamarabb kikéredzkedik a pocakból, persze ennek ellenkezőjére is akad példa bőven. A lusta babák ugyanis inkább tovább maradnának odabent. Ilyenkor az orvosok megindítják a szülést. Amíg erre nem volt lehetőség, bizony előfordult olyan, hogy a csecsemő 10, sőt olyan is, hogy 12 terhességi hónap után jött világra.

Megdöbbentő, de az eddigi leghosszabb feljegyzett terhesség 375 napig tartott. A baba pedig egészségesen 3,5 kilóval látott napvilágot.

A férfiasság már a pocakban mocorog!

A modern technika egyik legcsodálatosabb alkotása az ultrahang készülék. Akár úgy nézheted kisbabádat, mint egy mozit! Legföljebb nem értesz meg minden foltocskát először. Szerencsére az orvos elmagyarázza, hogy mi micsoda az ultrahangképen és ilyenkor izgalmas titkok derülhetnek ki. A monitoron például néha az is kivehető – fiúmagzat esetén, persze – ha a babának merevedése van.

Ennek a jelenségnek persze alapvetően nincs köze a felnőttkori erekcióhoz. Magzati korban ez a húgyhólyag telítettségétől függ.

Hogy fér ki?

Szinte nincs olyan kismama, aki a szüléshez közeledvén ne ülne le a kanapéra és nem próbálná be a lábai közé azt a bizonyos görögdinnye méretet. Ilyenkor a döbbenet mellé már félelem is társul, hiszen a kijárat nem elég nagy még egy narancs számára sem. Aggodalomra azonban nincs semmi ok. A hüvely hihetetlen rugalmas, és a hormonok hatására képes tágulni.

Ettől függetlenül a legtöbb esetben mégis szükség van a gátmetszésre.Ilyenkor a hüvely és a végbél közti puha szövetrészt nyitják fel nagyobb teret adva ezzel a magzat számára. A jó hír, hogy hüvelytornával és egy rátermett szülésznő segítségével megelőzheted ezt a kis kellemetlenséget.

Emiatt ne fájjon a fejed: a nagydolog a legkisebb!

Minden kismama rémálma, hogy szégyenben marad a szülőasztalon. A tolófájásoktól ugyanis a belek is működésbe lépnek, s tudjuk, hogy ez mivel jár. És mivel ma már nem divat szülés előtt a beöntés, nyomásnövekedésre a széklet spontán módon, de elkerülhetetlenül elhagyja a testedet.

A vajúdás során gyakran küzdenek hasmenéssel a leendő anyukák, így a természet megteszi a maga feladatát. Ami pedig már a kitolási szakaszban érkezik, azt észre sem fogod venni. A szülést segítő nővérkék pillanatok alatt tiszta lepedőt tesznek alád.

620x0-9

A terhes nők szaglása kivételes!

Meglepő lehet számodra, de kismamaként sokkal jobb lesz a szaglásod. Olyan illatokat, rosszabb esetben szagokat is megérezel, amiket mások nem. Mindennek kisbabád az oka, így segít odabentről, hogy tényleg olyan ételeket egyél, amik leginkább szükségesek a fejlődéséhez.

Babáddal együtt te is nősz!

Bármennyire is szeretnél néhány csini új cipőt, nem jó ötlet közvetlenül a terhesség előtt, vagy a kilenc hónap során túl sok pénzt áldozni erre. Lábad mérete ugyanis növekszik a babavárás ideje alatt. Előfordulhat, hogy akár 2 cipőmérettel is nagyobbat fogsz hordani anyukaként.

Különös változás: terhesen elveszítheted énekhangodat

A terhesség a hangszalagokat sem kíméli, a kilenc hónap során elmélyül a hang. Sok esetben csak akkor döbbensz erre rá, mikor altatódalt énekelnél az újszülöttnek. Azok a hangok, amiket korábban játszi könnyedséggel kiénekeltél, szülés után erőltetéssel sem mennek. Aki énekhangjából él, a várandósság alatt speciális énekórákat vesz, hogy megelőzze ezt a furcsa jelenséget.

Kispapa szindróma

Ritkán, de előfordulhat, hogy a férfi is produkálja a terhességi tüneteket.Ha már régóta várjátok a baba érkezését, esetleg igazán közel álltok egymáshoz lelkileg, akkor ne csodálkozz azon, ha apa is öklendezéssel kezdi a reggelt. Elsőre tréfásnak tűnik egy kívánós férfi gyarapodó pocakkal, azonban ezt a hormonváltozást orvosi segítséggel meg kell szüntetni.

Hozzászólások: