A MÁJKÁROSODÁS ÖT LEGFONTOSABB TÜNETE, AMIT NEM HAGYHATSZ FIGYELMEN KÍVÜL!

Csak úgy, mint a legtöbb egészségügyi problémának, megbetegedésnek, úgy a májkárosodásnak is vannak szemmel látható, test tünetei. Ha ezeket időben felismered, akkor még jó eséllyel megúszod a súlyosabb következményeket!

5256160692_cfa896d051

Máj az egyik legfontosabb, létfontosságú szervünk, ugyanis aktív kiválasztást, méregtelenítést végez, emellett fontos energiatárolóként funkcionál. Ezért is olyan veszélyes, ha nem ismerjük fel időben, ha valami probléma van vele.

A májkárosodás különböző fajtái akár évekig is rejtve maradhatnak előttünk, és ez sajnos teljes leépüléshez vezethet. A legnagyobb szerencsénk, hogy a máj akkor is folytatja működését, ha valamilyen szinten károsodott, így ha időben észrevesszük a figyelmeztető jeleket, könnyen kezelhetjük, és visszanyerhetjük egészségünket.

A GYOMOR KRÓNIKUS DUZZANATA

Nem lehet folyamatosan a túl sok puffasztó ételre fogni a gyomor krónikus duzzanatát. Az normális, ha egy-egy nehezebb étkezést követően fel vagyunk fújódva, de ha ez az állapot állandó, az veszélyt jelez!

FÁJDALOM A JOBB VÁLLBAN

Jellemző tünete a májban található sejtburjánzásnak a jobb vállba kisugárzó fájdalom. Természetesen okozhatja másfajta betegség is ezt a fajta tünetet, de a májdaganatnál is igen gyakori.

GYAKORI HÁNYÁS

A máj károsodásával az emésztés is nehezebbé válik, így az elfogyasztott táplálék gyakran visszajöhet.

ISMERETLEN EREDETŰ ZÚZÓDÁSOK

A máj olyan fehérjéket is előállít, amelyek elengedhetetlenek a véralvadáshoz. Így májkárosodás esetén könnyebben keletkeznek az emberen zúzódások, véraláfutások, illetve sokkal nehezebben gyógyulnak be a sebek.

SÁRGASÁG

Amennyiben a máj károsodik, az epe ürítése is csökken. A bilirubin szintje megemelkedik, ami sárgasághoz vezet.

Hozzászólások: