Magyar zászlót éget és halált kiált a magyarságra a román fiú a legnagyobb közösségi oldalon

A napokban bukkantam rá a legnépszerűbb közösségi portálon egy bizonyos Irimia Iluian nevű fiatalemberre, aki saját oldalán egy olyan képpel büszkélkedik, amelyen eltakart arcú egyének éppen egy általuk kifeszített magyar zászlót gyújtanak meg. A képen nyolc fekete sállal bebugyolált arcú  kamaszforma fiú látható, a középső ?  aki a magyar zászlót tartja ? pólóján Románia címere.

 

magyar_zaszlot_eget5_alahuzas

A kép és a kommentárok

A képet egyébként majdnem harmincan meg is osztották, és sokan ?lájkolták?. Ez tehát a közhangulat Romániában a magyarsággal szemben. Mit várunk egy olyan országtól, amely az unió által egyébként törvényileg garantált autonómia ellen foggal-körömmel küzd. Mi több,szisztematikusan, tervszerűen lehetetleníti el a magyar nemzetiségi csoportokat országa területén, kezdve az oktatástól, a nyelvhasználat, a szimbólumok használatának korlátozásán át egészen a testi fenyítésig. Ha a vezetőség így áll a kérdéshez, mire számítunk a polgáraitól? Magyargyűlöletre nevelik a fiatalságot is.
Románul beszélő székely barátomtól kértem segítséget a kommentárok lefordítására. Kiderült, hogy nagy focirajongóval állunk szemben, zsigeri fajgyűlölete tehát a labdajáték szeretetén alapszik. Egy Alex Puscasu nevű kommentelő hozzászólását külön kiemelném:?Moarte la unguri? vagyis ?Halál a magyarokra!? A lajstrom pedig így néz ki:
– Hazátlan, hogy szoptatnánk meg!
– A legklasszabb fotóóóó!
– Ezt érdemlik!
–  Hát természetesen!
– Halál a magyarokra!
– Abszolút!
– 11-én Romania-Magyarország ..hadd jöjjenek, hogy adjunk nekik…
– Mint mindig, a csendőrség is jelen lesz. Es mint mindig, most is felkészületlenül! Káosz lesz!!!

 

Szerencse ? illetve először ezt gondoltam ? hogy ha valamit nem talál rendben a közösségi oldalon, bárki panasszal fordulhat az üzemeltetőkhöz, illetve ?jelentheti? az általa sértőnek titulált tartalmat. No, ezt többedmagammal meg is tettem. A lehetőségek közül kiválasztottuk, a sértettségünk okát: ?This insults or humiliates me or someone else?, azaz ?Ez ? a tartalom ? sértő vagy megalázó rám vagy másra nézve?. A válaszon azonban roppant mód felhúztam magam, ugyanis egy automatikusan küldött üzenetben a csoport megállapította, hogy az adott kép nem ütközik az általános szabályaikba.

magyar_zaszlot_eget2

Tehát summázva, más nemzeti jelképének meggyalázása, a vandalizmus, és, hogy halált kiáltanak egy nemzetre, teljesen rendben van a legnagyobb közösségi portál szerint. Bár, ha belegondolok, egy eléggé liberális intézményről beszélünk, ahol mindenki vállalhatja magát, csak akkor nem értem, miért van a szabályzat, meg lehetőség arra, hogy bejelentse az ember, ha sértőnek tart valamit. Azt ne is mondjam, hogy a képen szereplő fiatalok is érzik valahol, hogy nem teljesen korrekt amit csinálnak, ugyanis az arcát egyik sem vállalja. Egyedül Irimia Iluian mutaogatja büszkén saját profiljával együtt a képet.

magyar_zaszlot_eget3

Ez az egy eset ? ahogy sok másik is ? jól mutatja azt, hogy mikor lesz együttműködés a két ország között és, hogy mikor fog Románia autonómiát biztosítani a székelyeknek.

Zana Diána

Megjegyzés: úgy látszik, valamilyen szankció mégis történt az ügyben, ugyanis a borítókép eltűnt a fiatalember oldaláról (mi azonban elmentettük a terhelő bizonyítékokat, amíg lehetett).

Hozzászólások:

2 thoughts on “Magyar zászlót éget és halált kiált a magyarságra a román fiú a legnagyobb közösségi oldalon”

Comments are closed.