MAGYAR KUTATÓK DERÍTETTÉK KI: DRÁMAI MÓDON BEFOLYÁSOLJA A FÜVES CIGI AZ AGYAT!

A kutatókat valósággal sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről.

Magyar kutatók legújabb eredményei szerint a rekreációs célú kannabiszfogyasztás – értsd: füves cigi – igen durván “elhangolhatja” az agyat.

marihuana.jpg.1200x630_q85_crop-center_upscale

A kutatások azt mutatják a füves cigi szívása drámai módon csökkenti az agy finomszabályozását biztosító molekulák mennyiségét. A kutatókat sokkolta, ahogyan a THC valósággal lesöpörte a kulcsfontosságú fehérjéket az idegvégződésekről.

THC.JPG.600x0_q85

Idézünk a Magyar Tudományos akadémia honlapján található kutatási eredményekből:

“Ezeken a szuperrezolúciós felvételeken azt láthatjuk, hogy 6 napig tartó THC-kezelés hatására drámai módon, kb. 85%-kal csökkent az endokannabinoid molekulákat fogadó receptorok száma a szinapszisokban.

További probléma, hogy a receptorok száma csak meglepően lassan áll vissza. A 6 napos, élvezeti szinttel (100 ng/ml) történő kezelés után 11 napnak kellett eltelnie az 50%-os javulásig, de a teljes helyreállás 6 hetet vett igénybe.

Az amerikai Egészségtudományi Kutatóintézet (National Institute of Health) munkájának köszönhetően néhány éve ismert, hogy a tartósan nagy THC-koncentrációjú füvet szívó emberekben tapasztalható káros mellékhatások, például a tanulási képességek romlása mögött a CB1 receptorok szintjének általános csökkenése áll.

Az új mikroszkópos módszerek nélkül azonban eddig nem volt rá lehetőség, hogy kiderítsék, pontosan honnan tűnnek el a receptorok, azaz melyik idegsejtekről és az idegsejtek melyik részéről, illetve azt sem tudták, mennyi receptor tűnik el. Ez azért fontos, mert ezek az információk segítenek megérteni, hogy mely élettani folyamatok károsodhatnak a krónikus marihuánafogyasztókban, és milyen jelenségekre kell az orvosoknak felkészülniük, hogy a sajnos egyre nagyobb mennyiségű THC-t tartalmazó kannabiszszármazékok terjedésével párhuzamosan egyre gyakrabban kórházba kerülő pácienseket – például pszichózis miatt – kezelni tudják.”

Ha fontosnak tartod, ne felejtsd el megosztani!

Hozzászólások:

One thought on “MAGYAR KUTATÓK DERÍTETTÉK KI: DRÁMAI MÓDON BEFOLYÁSOLJA A FÜVES CIGI AZ AGYAT!”

Comments are closed.