Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén

Socotra a furcsa növények szigete, ahol a világon csak erre a szigetre jellemző, ismeretlen növényfajok nőnek.

A Jemenhez tartozó különleges Socotra szigeten egy olyan szürreális táj fogad, amit sehol máshol a világon nem láthatunk. Bizarr növényzete és állatvilága teljesen egyedülálló. Az esernyő formájú fák és furcsa bokrok, mintha egy másik bolygóról kerültek volna ide.

szerklead17-600x400

11szerk11

A rejtélyes sziget

Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoport az Indiai-óceánon, 250 km-re Jementől. A sziget egykor az Afrikai kontinens része volt, 6-7 millió évvel ezelőtt szakadt le onnan. Ezen a szigeten, csak úgy, mint a Galápagos szigeteken olyan furcsa növények nőnek, melyek sehol máshol a Földön nem találhatók. A 825 ritka fajnak több mint a fele endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

22szerk8

A sziget egyik legérdekesebb növénye a sárkányvérfa. Az ernyő alakú fa nevét a kéreg repedéseiből kiszivárgó gyantáról kapta, mely megkeményedve gyönyörű, vörös színbe öltözteti a törzset. A fa korát nem könnyű meghatározni, mivel szivacsos-rostos szerkezetű törzsük nem képez évgyűrűket.

33szerk5

A világtól elszigetelve

A különleges növényzete miatt a sziget állatvilága is rendkívüli. A hüllők és szárazföldi csigák 90%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sosem terjedt át a szárazföldekre.

44szerk5

A civilizációtól is sokáig elzárt szigeten ma már 70 ezer lakos él, a szigetlakók azonban máig nomád életmódot folytató, zárt közösségekben élnek.

55szerk4

A sziget sajátos élővilága és elszigeteltsége miatt különösen védett, 2008-ban az UNESCO is felvette a Világörökség helyszíneinek listájára.

Hozzászólások:

One thought on “Ismeretlen növényfajok az Indiai óceán egyik szigetén”

Comments are closed.