ÍGY KEZELD A TALP FASCIA GYULLADÁSÁT OTTHON!

A talp fascia valószínűleg nem az a szó, amit nap mint nap hallunk, de nagyon fontos a láb egészsége szempontjából. Az amerikaiak több mint felér érinti a lábfájdalom, ami többnyire a talp fasciához kapcsolódik. Ez a vékony ín köti össze a sarkat a lábfej elejével. A betegség neve talp fascia gyulladás.

igy-kezeld-a-talp-fascia-gyulladasat-otthon1-900x473

Az ismétlődő mozgás és a súlygyarapodás általában a leggyakoribb okai a betegség kialakulásának. A talp fascia gyulladás gyakori sportolóknál, várandós nőknél, azoknál, akik állómunkát végeznek, mivel a folyamatos mozgás és nyomás gyulladást és fájdalmat okoz. Néhány dologgal azonban megelőzhetjük és kezelhetjük is a talp fascia gyulladást!

KEZELÉS

Összességében a legjobb, amit tehetünk, ha nyújtással lazítjuk a feszes izmokat.

Ülő gyakorlatok

igy-kezeld-a-talp-fascia-gyulladasat-otthon2

A legtöbb ember számára ezek a leghatékonyabb és egyben a legegyszerűbben elvégezhetők.

  • Egy vizespalackot görgessünk a talpunkkal vagy palack nélkül görbítsük hasonló pózba a talpunkat egy percig.
  • Az egyik lábunkat húzzuk fel és tegyük keresztbe a másikon, a lábfejünket a nagyujjunknál fogva húzzuk hátra és nyújtsuk. Tartsuk ezt a testhelyzetet 15 másodpercig, majd engedjük el. Ismételjük háromszor, mielőtt a másik lábra váltanánk.
  • Gimnasztikai gumiszalag helyett használjunk egy törölközőt. Tegyük a talpunk boltíves része alá és finoman húzzuk felfelé, hogy a talp megnyúljon. Tartsuk 15-30 másodpercig és ismételjük háromszor.

igy-kezeld-a-talp-fascia-gyulladasat-otthon4

A vádli nyújtása

Ez szintén elősegíti a talpak gyógyulását. Egyszerűen nyújtsuk ki a lábat kitörésszerű pózba és tartsuk meg magunkat így 30 másodpercig. Lábanként háromszor ismételjük.

MEGELŐZÉS

A nyújtással a talp fascia gyulladása nemcsak kezelhető, de meg is előzhető. Ezenkívül azonban vannak más lehetőségek is a probléma elkerülésére:

Egészséges testsúly fenntartása

A megfelelő testsúly biztosítja, hogy a talpunkra ne nehezedjen felesleges teher és nyomás.

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás segít megtartani az egészséges testsúlyt és megfelelően nyújtja az izmokat, ízületeket. Csökkenti az esélyét annak, hogy a talpban lévő ínak túl feszessé váljanak.

Megfelelő alátámasztás

A cipők fontosak. A megfelelő alátámasztás azt jelenti, hogy a lábfejet biztonságos pozícióban tartjuk. Ha mezítláb járunk vagy rossz kialakítású cipőt viselünk, felesleges terhelésnek tesszük ki a lábfejet.

Csak könnyedén!

Hagyjuk pihenni a lábainkat! A monoton mozgás vagy sportolás közben mindig hagyjunk időt arra, hogy a lábak is szünetet tartsanak a sok ismétlődő mozdulat között.

Kezdd lassan!

Mindig szánj elegendő időt a bemelegítésre edzés előtt. Ha hirtelen fogsz bele a mozgásba, sérülést okozhatsz magadnak!

A lábfejek egészsége nagyon is számít. Ha úgy érzed, talp fascia gyulladásod van, ne söpörd a szőnyeg alá! Nézesd meg orvossal, mielőtt az étrendeden vagy az edzéseden változtatnál!

Hozzászólások: