Így húzhatnak le tankoláskor – benzinkút teszt

Nem annyi benzint kapunk, mint amennyit tankolunk. Igaz a legenda, teszteltük.

Amikor autós témákat boncolgatunk baráti körünkben mindig eljutunk a benzinkérdésig, ahol felüti a fejét a két szóbeszéd: Ausztriában jobb az üzemanyag, többet megy ugyanannyi literrel az autó A magyar kutakon nem kapsz annyi benzint, mint amennyit tankolsz

Ez utóbbi legendának most utána jártunk, megnéztük Szombathely benzinkútjait és mellette egy osztrákot is. Bár teszteredményeink nem hivatalosak, házilagos módszerünk mégis rávilágít arra, hogy hol kapunk többet illetve kevesebbet pénzünkért, megérte benzinszagúvá válni késő délutánra.

A tesztfelszerelés

Először fogtunk egy vizeskannát, majd egy Sparban vásárolt háztartási mérőedénnyel beskáláztuk, hogy lássuk később mennyi a belecsorgatott autónedű. Ezután vettünk egy piros, beskálázott ötliteres benzines-kannát a Tescoban, és azzal vágtunk neki a kutaknak. Mindig a piros kannába tankoltunk, majd azt csurgattuk át a vizeskannába, így minden tankolásnál három adat állt rendelkezésre:

a kútfej kijelzőjén látott mennyiség a benzineskannán látott mennyiség a vizes-kannán berajzolt mennyiség

1000_meszaros_20141127_222811
Lemértük, kimértük Mészáros Zsolt

Minden benzinkúton pontosan öt litert tankoltunk (a kútfej számlálója szerint). Ugyanazt a módszert alkalmaztuk végig: letettük a kannát a földre, tankoltunk öt litert, és megvártuk míg a tankolópisztolyból kicsöpög a benzin.

Sehol sem kaptunk öt litert

A Tescoban vásárolt benzineskanna nem volt teljesen áttetsző, de azt látni lehetett rajta, hogy egy esetben sem érte el a skálán jelölt öt litert a beletankolt benzin mennyisége. A háztartási mérőedénnyel beskálázott vizeskannába töltéskor szintén nem érte el a benzin az öt litert, legtöbbször 4,9 liternél állt meg a vonal. Arra is figyeltünk, hogy a kanna mindig vízszintesen álljon, kétoldalt skáláztunk.

Na vajon meglesz az ötös? Mészáros Zsolt

Tesztünk eredménye nem perdöntő, beskálázott kannánk nem hitelesített, de a különbségek így is látszanak. Biztonság kedvéért még egy Tescoban vásárolt háztartási mérőedénnyel is megmértük tesztkannánkat, ez alapján kicsivel az öt litert jelző vonal alatt volt a víz, így tudható, hogy a mérőedények közt is akad némi különbség, de nem óriási. Egyébként a benzinkutakon is lehet tévedni, méghozzá plusz/mínusz fél százalékot engednek meg egy-egy tankolópisztoly hitelesítésekor. Ez a tesztünk során 0,025 liter jelentett volna, amit talán szemmel észre sem vettünk volna.

Na akkor hol tankoljunk? Szorozzunk és osszunk!

A legtöbb benzint (nagyjából ugyanannyit) az osztrák AWI Diskont kúton és a Rumi úti OMV-nél kaptuk. A legkevesebbet (szintén majdnem egyformán) a Tesco melletti Shell és a Lovas utcai benzinkúton kaptuk. Mondhatni majd egy deci különbség jött ki pro és kontra. De ismét megjegyezzük, ez nem teljesen hiteles, tekintve, hogy egy benzineskanna és két különféle háztartási mérőedény is némileg eltért egymástól.

Ennyit kaptunk az OMV kúton Mészáros Zsolt

Ha mást nem is, de legalább a benzinszintet érdemes figyelni a kannán képgalériánkban (a kicsi i betűre kattintva a kút nevét is olvashatják). Osztva és szorozva azért belátható, hogy hol járunk a legjobban. Ha 50 litert vennénk az adott kutakon, akkor a nagyjából kapott mennyiséggel számolva 386 forintra jön ki az Agip 11-es Huszár úti önkiszolgáló töltőállomásán a literenkénti ár, míg a Lovas utcai kúton (hivatalosan a legolcsóbb) 387-re. Az OMV kúton (ahol a legtöbb üzemanyagot kapjuk) 400 forinttal számolhatunk, Ausztriában (bankkártyával fizetve 307,55 forintos árfolyamon váltva) 402 forint egy liter benzin.

Ennyit pedig a Shellnél Mészáros Zsolt

Ha egy autóval egy évben mennénk húszezer kilométert, ami alatt mindig pontosan hat litert fogyasztana, akkor összesen 1200 liter benzinre lenne szükségünk. Ez az AGIP kúton kihelyezett ár alapján 454.680 forintba kerülne, de valójában 463.200 forintért kéne tankolnunk, hogy meglegyen a kocsi által kívánt benzin. Az OMV-nél ugyanez 477.480 forintba kerülne, de valójában 480 ezer forintért kéne tankolnunk. A Shellnél ugyanez a számítással 479.880 forintot perkálnánk a kiírás alapján, de valójában 489.600 forintra rúgna a fogyasztás.

Összesítés
Benzinkút neve Literenkénti ár 5 liter helyett (körülbelül) Ez 50 literre számolva Körülbelüli valós ár/liter
AVIA (Körmendi út) 397,9 Ft 4,94 liter 49,4 liter 402,8 Ft
OMV (Rumi út) 397,9 Ft 4,97 liter 49,7 liter 400,4 Ft
Csaba úti benzinkút 379,9 Ft 4,91 liter 49,1 liter 386,9 Ft
Shell (Tesco parkoló) 399,9 Ft 4,87 liter 48,7 liter 410,7 Ft
MOL (Zanati körforgalom) 399,9 Ft 4,9 liter 49 liter 408,2 Ft
Agip (Vörösmarty M. utca) 378,9 Ft 4,9 liter 49 liter 386,7 Ft
Lovas utcai benzinkút 378 Ft 4,87 liter 48,7 liter 388,1 Ft
Concordia (Söptei út) 381 Ft 4,89 liter 48,9 liter 389,6 Ft
ENVI-Metro (Metro) 382,4 Ft 4,89 liter 48,9 liter 391 Ft
AWI Diskont (Ausztria) 400,4 Ft 4,98 liter 49,8 liter 402 Ft

Hangsúlyozzuk, méréseinket nem hitelesített eszközökkel tettük, de látszik az, hogy egyes kutakon több, a másikon pedig kevesebb, nem fél százalékos eltéréssel. Sok kicsi sokra megy, mint azt fentebb példában is szemléltettük. A kutak töltőpisztolyait hitelesíteni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak kell évente. Amennyiben valakinek problémája van, akkor reklamálhat a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóságnál, akik kivizsgálják az esetet, avagy ellenőrzik a kutat, természetesen nem előre bejelentve.

Hozzászólások:

5 thoughts on “Így húzhatnak le tankoláskor – benzinkút teszt”

Comments are closed.