Így használd a görögdinnye héját, mint gyógyszert

A nyár egyik legmeghatározóbb gyümölcse a görögdinnye, ami nagyon sok ember kedvence. Édes és zamatos, hűsít, csillapítja a szomjat és az éhségérzetet, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Na de mi a helyzet a héjával?

Nem sok ember tartja meg a héját és hasznosítja valami más terülten. A legtöbben a kukába dobjuk és csak egy haszontalan dologként tekintünk rá. Pedig, ha tisztában lennénk azzal, hogy a dinnye héja az egyik legtermészetesebb gyógyszer, nem biztos, hogy a szemetesben végezné.

A dinnye összetétele igen hatásos benyomást kelt a maga 90 %-os víztartalmával, és a 12 %-os cukortartalommal, ez utóbbi fruktóz, glükóz, és szacharóz. Ezen kívül pektint és bázikus (lúgos) anyagokat, fehérjét, hasznos ásványi anyagokat ? mint vas, foszfor, magnézium, nátrium, kalcium, kálium, és sokféle vitamint, mint ? B1, B2,B3,B6,B9,A,C.

Lássuk mire jó a dinnye héja!

Küzd a szabad gyökök ellen

A  Journal of the Science egy citrullin nevű vegyületet talált a görögdinnye héjában, ami szerepet játszik a szabad gyökök száműzésében. A szabad gyökök képesek károsítani az immunrendszert és  jelentős szerepet játszanak a tüdő- és a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásában. Károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, általában fő okozói az öregedéssel együtt járó fizikai, testi hanyatlásnak.

Növeli a libidót

A görögdinnye héja képes fokozni a vér áramlását a szervezetben, ezáltal képes megnövelni a libidót. Sokan emiatt emlegetik természetes Viagraként.

Fogyás

A dinnye héja nagyon jó hatással van az anyagcserére és az emésztési folyamatokra. 30 %-kal képes növelni a fogyás mennyiségét, remek vízhajtó és mindemellett csökkenti az izomfájdalmakat is.

Dinnyehéj tea

2508599041_b742850338

2dl forró vízhez hozzáadunk egy evőkanál szárított dinnyehéjat, kis tűzön 5 percig főzzük, hagyjuk langyosra hűlni, leszűrjük, és fél pohárral megiszunk 3-4 szer naponta. Ez a főzet hasznos a köszvény és reuma esetében is.
Kolitis esetén pótolhatatlan lehet a dinnyehéjfőzet ? segít a vastagbélgyulladás esetén.

A dinnyelé segít a májból feloldani és kijuttatni a méreganyagokat. Ezért ha az ember krónikus májbetegségben szenved, vagy, valamilyen mérgezésen esett át, erős antibiotikumokat szedett, ? ajánlom tiszta szívből a háromnapos görögdinnye kúrát, amikor annyi t ehetünk belőle amennyi, jólesik, két fontos szabály betartásával. A dinnye ne legyen nagyon hideg, legalább három órával étkezés után együk, és nem eszünk semmi mást mellette.

Hozzászólások:

3 thoughts on “Így használd a görögdinnye héját, mint gyógyszert”

Comments are closed.