Hogyan befolyásolja jótékonyan az agyad a meditáció?

Az amerikai Yale Egyetem kutatói által frissen elvégzett agyi képalkotó eszközös vizsgálat azt igazolta, hogy azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, képesek agyuknak azon területeit „kikapcsolni”, amelyek az álmodozással, a szorongással, a skizofréniával és az egyéb pszichiátriai rendellenességekkel vannak összefüggésben.

A kutatók eredményeikről az amerikai „Tudományok Nemzeti Akadémiájának Közleményei” online változatában számoltak be.

A gyakorlott meditálók agya láthatóan kevesebb aktivitást mutat azon a területen, amely „default mode network”-ként (rövidítése: DMN), magyarul „alapértelmezett üzemmódú hálózat”-ként ismert és amely nagyban összefügg az énközpontú gondolkodással.

meditation-640x400

„A meditáció segít megküzdeni számos egészségügyi problémával, egészen a dohányzásról való leszokástól kezdve a rákkal való megküzdésen át a psoriasis (pikkelysömör) kifejlődésének a megakadályozásáig.” – mondta a kutatói team egyik tagja. Kutatásuk során szerettek volna további betekintést nyerni azokba a neurológiai mechanizmusokba, amelyek érintettek lehetnek.

Megállapították, hogy a gyakorlott meditálók az alkalmazott meditáció típusától függetlenül képesnek tűntek a DMN kikapcsolására, amely a figyelem elvesztéséhez kapcsolódott, valamint az olyan rendellenességek „kikapcsolására”, mint amilyen a figyelemhiánnyal és hiperaktivitással járó zavar (angol rövidítése: ADHD) és a szorongás. Az agynak ezen területe – amely tartalmazza a „középső prefrontális” és a „hátsó cinguláris” agykérget – az Alzheimer-kórra jellemző béta-amiloid fehérje plakkok felszaporodásával van összefüggésben.

A kutatók azt is megállapították, hogy amikor a tapasztalt meditálóknál a DMN aktív volt, akkor az agy egyéb területei, amelyek az önmegfigyeléssel és a kognitív kontrollal függnek össze, egyidejűleg szintén aktívak voltak. Ez azonban a meditációban járatlan embereknél nem így volt.

Ez annak lehet az eredménye, hogy a gyakorlott meditálók állandóan monitorozzák a figyelem elkalandozását és az „én” gondolatok felbukkanását és ezeket elnyomják. Ezek olyan típusú gondolatok, amelyek ha extrémek vagy patológiás formájúak (kórosak), akkor olyan betegségekkel társulnak, mint az autizmus és a skizofrénia.

Az fMRI szkennelés megmutatta, hogy a gyakorlott meditálók agyi tevékenysége mind a meditáció, mind a „csak pihenő” állapot (vagy amikor nem kérték őket arra, hogy valami különöset csináljanak) során ugyanolyan volt.

Így a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a gyakorlott meditálók talán kifejlesztettek egy új „alapértelmezett üzemmódot” (DM), amely sokkal inkább a jelenre, mintsem az „én”-re összpontosít.

 

Hozzászólások: