Gyakran eszel sokat éjjel? Ez a probléma állhat a háttérben?

Gyakran megrohamozod a hűtőt alvásidőben? Vigyázz, mert veszélyes lehet!

 

Mindenkivel előfordul néha, hogy bekap valami apróságot a vacsoraidő után is. Ez még nem probléma, a baj akkor van, ha ez rendszeressé válik, és az elfogyasztott étel mennyisége is folyamatosan nő. Téged is érint ez a kérdés?

ejszakai_eves_nagy

Az éjszakai evés szindróma egészségügyi problémának számít, amely elhízáshoz vezet, de szerencsére jól kezelhető, ha felismered a dolgot.

Falásroham éjnek idején

Nemcsak azokkal fordulhat elő, hogy áldozatául esnek az éjszakai evés szindrómának, akiknek súlyproblémáik vannak, de a felmérések szerint a legnagyobb eséllyel a túlsúlyos tinédzser lányoknál és fiatal nőknél alakul ki a gond. A dolog eleinte csak egy kis csipegetéssel kezdődik elalvás előtt, majd egyre nagyobb adagok elfogyasztásával folytatódik.

Az evési kényszer rád törhet lefekvés előtt, de súlyosabb esetben felkelt álmodból is. Ilyenkor úgy érezheted, hiába minden önuralmad, és bár nem korog a gyomrod, mégis muszáj valamit enned. Hajlamos vagy felfalni bármit, ami a hűtőben található, mindegy, hogy maradékról vagy nassról van szó.

Az idő múlásával a kezeletlen probléma odáig fajulhat, hogy már többször is felkelsz éjszaka, és ez kialvatlansággal, majd jelentős súlygyarapodással jár. Minél később ismered fel a gondot, annál nehezebb megoldást találni rá.

Fogyás tinikorban

A fiatal, fejlődő szervezetet még jobban kímélni kell, ezért nem mindegy, milyen fogyókúrás módszereket alkalmazol. Szakértőnk ebben segít.

Mi okozza?

Ahhoz, hogy sikeresen orvosold a problémát, először meg kell keresni annak gyökerét. A tudomány mai állása szerint szinte biztos, hogy az éjszakai evés szindróma kialakulása a stresszes életmód számlájára írható. A stressz önmagában is veszélyes az egészségre, de az éjjeli falásrohamokkal kiegészülve kifejezetten káros, mert felborítja a hormonháztartás egyensúlyát.

Ha eszel elalvás előtt, meggátolod a növekedési hormon termelődését, valamint a jóllakottság-érzetért és az elalvásért felelős hormonok termelése is felborul. Így azonban kialakul egy erős hormonzavar, és emiatt egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kiszállni.

Mit tehetsz ellene?

Mint a legtöbb függőség vagy zavar esetében, itt is a legfontosabb, hogy felismerd és beismerd a bajt. Az éjszakai evés szindróma kialakulásának esetén az önfegyelem, önuralom sajnos már nem elég a probléma leküzdéséhez. Először is érdemesfeltárni, mi a legnagyobb stresszforrás az életedben, és a lehető legkisebbre csökkenteni azt. Szakember segítségével ez még könnyebb, ezért jó, ha orvoshoz fordulsz. Pszichoterápia, speciális diéta és sok kitartás segítségével van kiút.

Hozzászólások: