Ezt teszi a narancslébe a világ legidősebb orvosa! Elárulta a hosszú élet 11 titkát!

A 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara máig aktívan gyógyít, eszébe sincs visszavonulni, emellett blogot ír.

Az idős doktor már 1941 óta a tokiói St. Luke Nemzetközi Kórházban dolgozik, és oktat. Eddig 150 könyve, írása jelent meg, ezek közül a leghíresebb a Hosszú és boldog élet titka, amelyből 1,2 millió kelt el.

Shigeaki Hinohara a Japan Times-ban nyilatkozott arról, hogy mi az a 11 dolog, amely hosszú életének titka!

1. A testedet ne korlátozd

Életerőd attól van, ha szabad vagy és jól vagy. Mikor gyerek voltál csak játszottál, és szaladgáltál, akkor minden percben örültél az életnek, még enni és aludni is úgy kellett elküldeni. Felnőtt korban is játszani, nevetni kell, mert ilyenkor tested és lelked kiszabadul a korlátok közül.

2. Sose hízz el

Azok az emberek élnek hosszú ideig, akik nem visznek magukon túlsúlyt. Én reggelire egy kávét, egy bögre tejet és narancslét fogyasztok, amibe teszek egy kis olívaolajat, mert igazán jót tesz a szívnek és a bőrnek. Ebédre tejet fogyasztok, és pár kekszet, de van, hogy semmit, ha sokat kell dolgoznom. Vacsorára párolt zöldségeket, rizst és halat eszem, kéthetente pedig 100 g sovány húst.

3. Szervezettség

Mindig kitalálom a következő napomat, sőt akár hetekre előre tudom, hogy hol kell lennem, mit kell csinálnom, de a kikapcsolódásról sem mondtam le. Senkinek sem kéne nyugdíjba mennie, legalábbis nem 65 évesen. Japánban ezelőtt 125 éve találták ki a 65 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a várható élettartam 68 év volt. Ma már a japán nők átlag 86, míg a férfiak 80 évet élnek.

4. Segíts

Évente több mint száz előadást, órát tartok mindenféle közönségnek az általános iskolásoktól kezdve az üzletemberekig. Akár 60-90 percig kell ilyenkor álldogálnom, ezért szükségem is van a jó fizikai állapotomra.

5. Gondold át saját egészséged

Ha egy orvos egy kezelést, operációt ajánl, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a műtétet ajánlaná a feleségének, gyerekének? Én azt hiszem, hogy sok esetben a muzsika-, vagy állatterápia jobban gyógyít, mint ahogy azt a doktorok képzelik. Minden ember más, ezért a gyógyításnak is személyre szabottak kellene lennie, amire nincs idő.

6. Liftezés helyett válaszd a lépcsőt

Ahhoz, hogy fittek maradjunk, menjünk mindig a lépcsőn, és a csomagjainkat is vigyük a kezünkben. Én így tartom a kondimat.

7. Kapcsolódj ki

A fájdalom leküzdésének legjobb módja a jókedv. A kórházakban is érdemes lenne ezt figyelembe venni, főként a gyerekek esetében. A St. Luke kórházban van zene-, állatterápia és művészeti tevékenységekre is mód van.

8. Nem érdemes a pénzt hajkurászni

Nem tudhatjuk, hogy mikor jön a vég, és odaátra nem tudunk semmit magunkkal vinni.

9. Fogadd el a meglepetéseket

A jövő kiszámíthatatlan. Emlékszem, 1970. március 31-e volt, 59 éves voltam, Tokióból Fukuokába repültem. gyönyörű idő volt. Miközben a Fuji hegy mellett repültünk, a kommunista liga eltérítette a gépet. A következő 4 napot egy székhez kötözve, 40 fokos melegben töltöttem. Orvosként az egészet egy kísérletnek fogtam fel, figyelve, hogy a testem miként alkalmazkodik a megváltozott heéyzethez.

10. Választani kell egy példaképet, akit túlszárnyalhatsz

Édesapám az Egyesült Államokba emigrált, hogy tanulhasson. Számomra ő volt a minta,. Később mást is találtam, és jobban akartam teljesíteni nála.

11. Adakozz

60 évig a családot eltartani nagyszerű. De ha már elérted a céljaidat, fontos a társadalomért is tenni valamit. 65 éves koromtól, heti 18 órát önkénteskedem, és minden egyes percét élvezem.

Hozzászólások: