Ezek az élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet

A vércukorszint egészséges emberben éhgyomorra 3,5-6,0 mmol/l között alakul. Ha az éhomi glükózszint 6,0-6,9 mmol/l közötti, akkor ez emelkedett éhomi cukornak nevezett állapot, ami ugyan nem egyértelműen betegség, de már tünet arra vonatkozóan, hogy a szénhidrát-háztartásunk működésében enyhe zavar van. Amennyiben 11,1 mmol/l felett van az éhomi vércukorszint, cukorbetegség áll fenn.

A vércukorszintet a vérben lévő glükóz mennyisége határozza meg. A glükóz cukrokból vagy szénhidrátokból származik, amelyek számos alapvető élelmiszerben megtalálhatók: kenyér, rizs, burgonya, gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és tésztafélék. Ezért fontos, hogy figyeljünk a napi cukorbevitelre, mivel az jelentősen megnövelheti a vércukorszintünket.

14520609750078_40229691209314_db

Lássuk, mit érdemes rendszeresen fogyasztani a glükózszint normális mederben való tartásához:

Szilva: a szilvafogyasztás segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását. A szilva rostjai lassítják a cukorfelszívódást, ráadásul jelentős mennyiségű B-vitamint tartalmaznak.

Narancs: a narancs számos növényi tápanyagot tartalmaz, mint pl. a flavonoidok, a karotinoidok és a pektinek, amelyeknek köszönhetően csökkentik a vércukorszintet, segítve így a cukorbetegség elleni küzdelmet.

Alma: az alma héjában a quercetin nevű antioxidáns található, ami csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az almában található víz segíti a glükóznak a vizeletből való távozását, ráadásul az alma rostjai elősegítik a jobb bélműködést.

Hagyma: a hagyma rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek csökkentik a vércukorszintet. Teát is főzhetünk belőle, különösen azok számára javasolt, akik gyakori köhögés rohamokkal küszködnek.

Quinoa: a Dél-Amerikából származó növény a parajok és a céklák családjába tartozó növény. Annak ellenére, hogy Európában a magját fogyasztják, a levele is ehető. Rendkívül gazdag rostokban, amelyek segítenek megőrizni a keringési rendszer jó működését, csökkenti az egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot és rezet tartalmaz, ásványi anyag tartalmának köszönhetően csökkenti jelentősen a vércukorszintet.

Hozzászólások: