A LÁBFEJÜNKBŐL KIOLVASHATJUK, HOGY BAJ LEHET-E A VÉRNYOMÁSUNKKAL VAGY A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉSÜNKKEL!

Az idősebb emberek még képesek voltak bizonyos tünetekből felismerni a problémát, és otthoni praktikák segítségével kezelni is tudták a felmerülő enyhébb betegségeket. Ilyen jelzőműszer a lábfej is, ugyanis ha bizonyos tüneteket tapasztalunk ezen a területen, akkor nem árt tudni, hogy milyen rendellenességekkel vannak azok összefüggésben.

Figyeljünk oda a lábfejünkre, hiszen több betegséget, kórt is kiolvashatunk a jelzésekből.

1. HIDEG LÁBFEJEK

Ha folyamatosan hidegek a lábfejek, ez pajzsmirigy-problémára utalhat, mivel ezen szerv felel többek között a testhőmérséklet szabályozásáért. A hideg lábak emellett a gyenge vérkeringés jeleként is értelmezhetők.

2. ZSIBBADÁS

Ha krónikussá válik a lábzsibbadás, akkor ez a periférikus idegrendszer károsodásának egyik jele lehet. Tehát ha gyakran előfordul ez a tünet, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával, ugyanis sokszor a háttérben cukorbetegség, vagy alkoholizmus állhat.

3. VÖRÖSES, SÁPADT, VAGY SZEDERJES LÁBFEJEK

Ha pigmentelváltozást észlelünk a lábfejünkön, az egyáltalán nem jó jel. Legtöbb esetben ezt a Raynaud-kór okozza, ami a vérerek viszonylag gyakori betegsége. Ha bármilyen elváltozást észlelünk a láb-, vagy kézfejünkön, sürgősen keressünk fel egy orvost.

4. LÁBGÖRCSÖK

A néha előforduló lábgörcsök miatt nem kell aggódni, de ha gyakrabban fordulnak elő, az a kiszáradás miatt alakulhat ki, vagy pedig, ha a végtagokat megerőltettük. Kálium-, kalcium, vagy magnéziumhiány is okozhat kellemetlen görcsöket, de ezeket lehet pótolni. Például úgy, ha több banánt fogyasztunk, de ha 1–2 hét múlva sem enyhülnek a panaszok, forduljunk orvoshoz.

Hozzászólások: